Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome uzeti novac?

Sigurni branitelji i rodilje, ostale čekaju državne škare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova Vlada bit će veća od dosadašnje - taj podatak ne ide u prilog bolnom kresanju troškova koje slijedi. Umjesto glomazne uprave, škare bi najprije mogle dohvatiti najosjetljivije. Nema brige jedino za branitelje i rodilje.

Rebalans proračuna ipak neće ugroziti braniteljsku populaciju, barem za sada, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog novoj budućoj premijerki. Ali mnogi bi se svjesni krize odrekli pokoje povlastice. Branitelji nisu nikakva povlaštena kasta, kaže vukovarski branitelj, brigadir Predrag Matić Fred. 'Isto tako treba reći da bi bilo degutantno oduzimati braniteljima, dečkima u kolicima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja prije nego što se visoki državni dužnosnici odreknu svojih previsokih plaća za situaciju u kojoj se Hrvatska sada nalazi, kvazi menadžeri u državnim firmama koje grcaju u gubicima', kaže Fred.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Uoči obljetnici pada Vukovara Branitelji se s ministrom Medvedom slažu u jednome: "Ratni zločini ne kažnjavaju se dovoljno brzo!"

>> Što čeka Jadranku Kosor na mjestu premijerke?

Prvi na udaru besplatni udžbenici?

Treba uštedjeti 15 milijardi, ali kome uzeti? Branitelji su posljednji kojima treba uzeti, smatra i HVIDRA. A bude li trebalo, od premijerke očekuju poziv na dogovor. 'Odricanja mogu biti u malo zaustavljenoj stanogradnji, kreditima za stambeno zbrinjavanje ili za adaptaciju i dovršenje stanova, mogu biti u sredistvima koja su namjenjena udrugama, nekakvih pet ili deset posto umanjenja', kaže Josip Đakić. Prvi na udaru mogli bi se naći besplatni udžbenici, za što je predviđeno više od 400 milijuna kuna. Ali treba uštedjeti oko 15 milijardi, pa kome onda uzeti? Bez krajnje nužde ne bi trebalo dirati u plaće i mirovine, napominju sindikati, ni u bilo kakva socijalna davanja.

Teške odluke čekaju Vladu

'Doista preostaje ono što je još jedino moguće, tražiti neka nova zaduživanja, nova područja sa kapitalom gdje bi se moglo zadužiti u ovo recimo još dvije milijarde eura koliko bi trebalo da se trošak zatvori i istovremeno maksimalno uštedjeti na onome što nije nužno u ovoj godini', kaže Krešimir Sever iz NHS-a. Što je nužno, a što baš i nije - teške odluke čekaju novu Vladu koja već najavljuje odlučne poteze, poneke i bolne. Svatko strahuje da će škare zahvatiti baš njegov novčanik.

Strahujete li za svoju financijsku situaciju?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene