Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključene konzultacije

Najnovije izvješće MMF-a: Hrvatska još uvijek prolazi kroz dugotrajnu recesiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2012. MMF očekuje daljnji pad BDP-a za 1,5 posto i njegov skroman rast u 2013. i to za 0,75 posto.

U zaključku MMF-a stoji da oporavak od ekonomske krize u 2009. godini još nije ostvaren. Stagnirao je i gospodarski rast u 2011., nakon dvije godine smanjenja BDP-a. U 2012. očekuju daljnji pad BDP-a za 1,5 posto i njegov skroman rast u 2013. i to za 0,75 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlična vijest MMF: Hrvatsko gospodarstvo bi trebalo ove godine rasti po prvi put u sedam godina Slika nije dostupna Najnovije izvješće Izvješće MMF-a: Nema oporavka hrvatskog gospodarstva

'Kako bi ponovno uspostavile fiskalnu održivost, hrvatske su vlsti 2012. pokrenule proces znatne konsolidacije, kojemu je cilj smanjiti manjak s 5,2 posto BDP-a u 2011. na 4 posto BDP-a u 2012., prema makroekonomskim projekcijama članova Misije', stoji u zaključku.

Sljedeće se godine očekuju i rezultati započetih reformi u sustavu nagrađivanja zaposlenika u javnom sektoru te daljnja racionalizacija rashoda za zdravstvo.

>> MMF: 2013. oporavak gospodarstava Arapskog proljeća

Prema procjeni Izvršnog odbora, Hrvatska i dalje prolazi kroz razdoblje dugotrajne recesije, koja odražava potisnutu domaću potražnju, slabu konkurentnost i nepovoljno vanjsko okruženje. Direktori MMF-a primijetili su da je financijski sektor dobro kapitaliziran, ali suočen je s rizicima.

Naglašena je važnost održavanja visokih rezervi kapitala, osiguravanja odgovarajućih rezervacija za loše kredite, daljnjeg jačanja financijskog nadzora i supervizorskih propisa te prekogranične suradnje u području nadzora, kao i pažljivog praćenja kretanja u vezi s likvidnošću i kreditima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene