Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nafta prvi puta preko 140 dolara, Dow Jones pao više od 300 bodova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena nafte na burzi u New Yorku (NYME) prvi je puta prešla granicu od 140 dolara za barel, nakon izvješća da bi Libija mogla smanjiti proizvodnju i izjave dužnosnika OPEC-a da bi barel nafte ovoga ljeta mogao dostići 170 dolara.

Indeks industrijskih dionica Dow Jones je sat prije zaključenje trgovanja na NYSE, pao za 308 bodova, na 11.503 boda, što je najniža razina od rujna 2006.

Pročitajte i ovo Naftna platforma - 2 pad potražnje Oštar pad cijena nafte: Najveće gospodarstvo svijeta već u recesiji Slika nije dostupna Jedino mi poskupljujemo Cijena nafte u svijetu pala za 4 posto

Laka sirova nafta za isporuke u kolovozu poskupila je 5.45 dolara na 140 dolara u elektronskom trgovanju terminskim transakcijama na NYME, dostigavši tijekom dana rekord od 140.05 dolara. Raniji rekord od 139.89 dolara postignut je 16. lipnja.

U međuvremenu je dolar zabilježio novi pad u odnosu na euro i druge najveće valute, dan nakon što je središnja banka SAD - Federalne Rezerve (FED), objavila da zadržava referentnu kamatnu stopu na 2 posto.

Najveću zabrinutost tržišta izazala najava Shokija Ghanema, predsjednika libijske Nacionalne naftne korporacije, o smanjenju proizvodnje zbog prevelikih zaliha na tržištu.

Predsjednik OPEC-a Chakib Khelil izjavio je za TV postaju France 24 u četvrtak da bi cijene nafte ovoga ljeta mogle rasti na 150 do 170 dolara za barel, uz opasku kako ne misli da će dostići 200 dolara.

Indeks industrijskih dionica Dow Jones je, sat prije zaključenje trgovanja na burzi u New Yorku (NYSE) pao za 308 bodova, došavši na 11.503 boda, najnižu razinu u posljednjih 21 mjesec, nakon što su analitičari Goldman Sachsa dali preporuku "prodati" za dionice General Motorsa, koje su pale na najnižu razinu u 30 godina.

Goldman Sachs istodobno je smanjio rejting investicijskih banaka u SAD s "atraktivan" na "neutralan", zbog nastavka teškoća u bankarskoj industriji, rasta zakašnjenja otplate potrošačkih kredita i kreditnih kartica, uz izglede da će oporavak sektora dugo trajati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene