Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijena nafte na rekordnih preko 145 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena nafte je uoči američkog praznika Dana nezavisnosti nastavila rasti i u četvrtak dostigla novu rekordnu razinu prešavši vrijednost od 145 dolara po barelu.

Od početka godine cijena nafte povećan je za 50 posto a u posljednja dva tjedna na povećanje cijene utjecala je eskalacija napetosti između Izraela i zemalja OPEC-a te špekulanti koji se nastoji zaštititi od inflacije i slabljenja dolara.

Pročitajte i ovo Naftna platforma - 2 pad potražnje Oštar pad cijena nafte: Najveće gospodarstvo svijeta već u recesiji Slika nije dostupna Kome koriste sankcije? Scenarij u kojem Iran ne izvozi naftu: Barel za vrtoglavih 250 dolara

Cijena američke nafte na kraju dana tijekom koje je dostigla 145,85 dolara iznosila je 145,29 dolara dok je cijena Brent nafte na kraju dana iznosila 146,08 dolara po barelu.

"Na dugi vikend nitko se ne želi izložiti riziku i naći se bez dovoljno nafte uza sve napetosti između Irana i Izraela", objasnio je James Crandell, analitičar pri newyorškom Energy Research.

Iran je zaprijetio blokiranjem isporuka nafte kroz Hormuški tjesnacu slučaju da bude napadnut a posljednjih tjedana se pojačavaju nagađanja kako bi Izrael mogao izvesti preventivni napad na iranski nuklearni program.

Oko 40 posto pomorskog prijevoza nafte u svijetu prolazi kroz Hormuški tjesnac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene