Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rejting 'smeće'

Mudrinić: Trebaju nam potentne kratkoročne mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad kreditnog rejtinga države na neinvesticijsku razinu koja se u ekonomskom žargonu naziva 'smeće' imat će velike posljedice po hrvatsko gospodarstvo.

Zakucavanje rejtinga u smeće Liniću će znatno otežati krpanje proračuna u novoj godini. On ipak obećava da bolnih rezova neće biti.'Smanjit mirovine nećemo to su naše poruke koliko god nas to koštalo', rekao je Linić.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!" Slika nije dostupna Nova pljuska Vladi Fitch snizio hrvatski kreditni rejting, svrstao ga u 'smeće'

A košta jako puno. Godišnje za isplatu mirovina državi treba 35 milijardi kuna. Od doprinosa dobije samo 16 a čak 19 milijardu nedostaje i ta se rupa mora krpati. No posudba iz inozemstva više nije opcija.'To nadalje znači vrlo teško osiguranja kreditiranja gospodarstva u 2013. godini neovisno na domaćem ili stranom tržištu, a isto tako rast ionako visokih kamata', kaže Linić.

>> Karamarko: Status 'smeće' ocjena je rada Vlade

Poslodavci su nedavno upozoravali na slične stvari kao i Standard & Poor's. Reforme koje trebaju osigurati rast nisu provedene.

'Naš prijedlog je da vlada u što kraćem roku sastavi set kratkoročnih, ali potentnih mjera koje mogu pridonijeti da se situacija u najkraćem mogućem roku promijeni. Time bismo dobili kredibilitet stranog i domaćeg kapitala', kaže predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

Analitičari upozoravaju da je ovakva odluka očekivana. Jer Hrvatska tone već 4 godine, a za to vrijeme nije napravljeno skoro ništa da se takav pad gospodarstva zaustavi.

'Brojne su godine izgubljene puno toga je trebalo biti napravljeno, a nije napravljeno, a zadnje 4 godine BDP je pao ukupno preko 10 posto a izgubljeno je 160.000 radnih mjesta i zapravo je ovo logična posljedica', smatra analitičar Domazet.

Glavna kritika Standard & Poor'sa je da su dosadašnje reforme nedovoljne. Ministar rada odgovara da se reforma koja treba osigurati fleksibilnije zapošljavanje i otpuštanje nastavlja.'Naš zakon o radu, a i drugi zakoni se nisu prilagodili krizi a i drugi zakoni pogledajte što su napravile baltičke zemlje 2008. godine napravile su oštre rezove, ali promjenom zakonodavstva sada imaju visoke stope rasta', kaže Mrsić.

Agencija kao rizik vidi činjenicu da hrvatski javni sektor zapošljava čak trećinu stanovništva tako da zbog njihovih plaća ostaje malo novca za investicije u razvoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene