Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mogućnosti poslovanja hrvatskih izvoznika na ruskom tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar savjetnik u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatskoj Boris Medvjedev razgovarao je danas u Sisku s predstavnicima županijskih vlasti, Županijske komore i vodećih tvrtaka o mogućnostima poslovanja hrvatskih izvoznika na ruskom tržištu.

Istaknuo je kako u Ruskoj Federaciji više nema monopola državnih tvrtaka, kao u doba Sovjetskog Saveza, no da postoji monopol velikih tvrtaka, što stranim tvrtkama otežava poslovanje na ruskom tržištu.

Pročitajte i ovo Ulje skuplje od nafte - 5 Diljem Europe Ulje skuplje od nafte, probijena granica od 10 eura: "Nemam novca za domaće, preskupo je…" Ilustracija Biljna baza Francuska zabranjuje neke nazive za hranu: Na popisu je 21 stavka

Ministar savjetnik Medvjedev izvijestio je sisačko-moslavačke gospodarstvenike, među kojima su bili predstavnici TKT "Zlatne igle" iz Siska, "Gavrilovića" iz Petrinje, Trikotaže "Pounje" iz Hrvatske Kostajnice i Seoskog gospodarstva "Ustilonja" iz Lonje, i o potrebama ruskog tržišta.

Istaknuo je kako je mnogo veća mogućnost tržišnog uspjeha u pojedinim slabije razvijenijim ruskim pokrajinama nego na moskovskom tržištu, na kojem posluju sve velike međunarodne tvrtke, i na kojima hrvatske tvrtke zbog svoje veličine, cijene proizvoda, količine i kakvoće puno teže ostvaruju poslovni uspjeh.

Preporučio je hrvatskim gospodarstvenicima da na ruskom tržištu ne posluju samostalno, jer su premaleni i preslabi u usporedbi s multinacionalnim kompanijama, te ne mogu biti konkurentni, već da se udružuju u klastere ili poslovne grupe i zajednički nastupaju na tržištu.

Predložio je i da na rusko tržište izvoze hrvatske brandove, jer je hrvatska roba malo poznata ruskim kupcima, te da treba više ulagati u oglase, posebno televizijske.

Također im je savjetovao da više rade na plasmanu hrvatskih proizvodnih i uslužnih brandova među ruskim turistima u Hrvatskoj, kojih je prošle godine bilo 157 tisuća, a ove godine se najavljuje da će ih biti više od 200 tisuća.

Poslovna tajnica Županijske komore Brankica Grd predstavila je razvojne mogućnosti Sisačko-moslavačke županije, istaknuvši da je vanjskotrgovinska razmjena Sisačko-moslavačke županije i Rusije skromna te da iznosi 1,35 posto hrvatskog izvoza u Rusiju ili 2,1 milijuna dolara, ili 0,28 posto uvoza iz Rusije ili sedam milijuna dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene