Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagomilani dugovi

Moguća propast Dubaija prijeti svjetskoj ekonomiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bojazan oko problema s dugom, koji je zadesio Dubai, već drugi dan za redom trese trese europsko burzovno tržište, koje isti period bilježi s minusom.

Glavni indeksi londonske, pariške i frankfurtske burze, dan su započeli s minusom nešto većim od jedan posto, a pad je uslijedio nakon vijesti iz Dubai Worlda, u vlasništvu Ujedinjenih arapskih emirata, koji traži odgodu otplate nekih od nagomilanih dugova, piše BBC. Prethodno padu na europskim burzama, oštar pad doživjele su azijske burze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europska komisija traži analizu: Hrvatska je siromašna, prezadužena i bez tržišta Slika nije dostupna Kreditni rejting SAD-a Čelnik Standard & Poor's ne očekuje veći utjecaj na globalna tržišta

>> Dubai - i u recesiji privlači najbogatiju klijentelu

Tokijski Nikkei pao je za 3,2 posto, a hongkonški Hang Sheng pao je za 4,84 posto. Pale su i cijene nafte, u SAD-u za 4,5 posto, na londonskom tržištu za 1,26 posto. No ipak, jedan od najvećih strahova jest da će problemi u kojima se našao Dubai, ponovno zapaliti svjetsku financijsku i kreditnu krizu, što bi umanjilo potražnju za brojnim proizvodima u svijetu, uključujući i naftu.

'Ne možete reći ostatku svijeta da ne želite platiti svoje dugove. Te nekretnine ne stvaraju profit. Mislim da je to šokantan PR', rekao je David Buik, stariji partner u tvrtki BGC Partners. Emirati su zemlja koja ima manju zaradu od nafte od većine svojih susjeda, no postali su trgovinska i turistička meka te zemlja s globalnim ambicijama. Ukupni dug Dubai World-a sada iznosi 80 milijardi dolara.

Njihov partner Nakheel poznat je i po izgradnji veličanstvenog otoka u obliku palminog drveta u Dubaiju, no u ovom projektu, čini se, najdeblji kraj će izvući izvođači radova i banke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene