Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad i Hrvatskoj

MMF snizio gospodarske prognoze za sve, osim za SAD!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MMF je snizio svoje prognoze gospodarskog rasta. Drugi je to put od travnja.

Međunarodni monetarni fond snizio je svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta. Drugi je to put od travnja i upozorenje američkim i europskim dužnosnicima da bi neuspjeh u ekonomiji mogao produljiti gospodarski pad, piše Poslovni dnevnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u

MMF je snizio i procjenu za hrvatsko gospodarstvo. Prema jutrošnjim prognozama, MMF u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva od 1,1 posto. Revidirao je tako MMF svoju travanjsku procjenu o padu od 0,5 posto. Iduće godine očekuje rast od 1 posto, što je ista procjena kao u travnju.

>> 'Tko će raditi i saginjati se po cesti sa 67 godina!?'

Što se globalnog gospodarstva tiče, MMF očekuje rast globalnog gospodarstva od 3,3 posto, što je manje od srpanjskih prognoza, koje su iznosile 3,5 posto. Ukoliko se ova prognoza ostvari, bit će najslabija stopa gospodarskog rasta u svijetu od recesijske 2009. godine.

MMF u idućoj godini predviđa umjereno ubrzavanje gospodarskog rasta u svijetu od 3,6 posto. Srpanjska je, pak, procjena iznosila 3,9 posto. Što se eurozone tiče, MMF predviđa gospodarski pad od 0,4 posto, a rast za iduću godinu je 0,2 posto.

Za SAD MMF očekuje rast od otprilike 2 posto, što je ista prognoza kao i u srpnju. 'Ključno je pitanje je li svjetsko gospodarstvo zadesila samo još jedna turbulencija u inače sporom i neravnomjernom oporavku ili ovo usporavanje ima trajnu komponentu. Odgovor ovisi o tome hoće li europski i američki zakonodavci djelovati proaktivno u vezi svojih glavnih kratkoročnih ekonomskih izazova', stoji u prognozama MMF-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene