Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijeli svijet bori se protiv krize, Hrvatska dobila pohvale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond je objavio da je spreman kreditirati zemlje koje imaju potrebu za kapitalom u sadašnjoj globalnoj financijskoj krizi, odlučeno je na sastanku MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Na kriznom sastanku sudjelovao je i naš ministar financija Ivan Šuker.

Šuker je na sastanku, saznajemo, dobio samo pohvale. U visokim svjetskim financijskih krugovima procijenili su da se Hrvatska dobro nosi s krizom. Savjetovali su nam da za vrijeme krize posebnu pažnju obratimo na ranjivije kategorije građana i izdvojimo više novca za socijalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje Slika nije dostupna Nakon 12 dana Otvorile se banke na Cipru, čuvaju ih naoružani stražari

Unatoč pohvalama, Šuker je skratio svoj boravak u SAD-u. Vlada očito treba ministra već u ponedjeljak, kako bi i on osobno građanima poručio da nema mjesta panici.

'Vlada će na krizu reagirati, već u ponedjeljak donijet ćemo odluku u povećanju osiguranja štednih depozita građana. Koliko će to biti za sada ne mogu precizirati, no sigurno neće biti manje nego je u državama članicama Europske unije, dakle ne manje od 50 tisuća eura', rekao je Šuker našoj dopisnici.

Jedan od glavnih razloga zašto je Hrvatsku kriza za sada zaobišla, a bankarski sektor ostao neoštećen, je činjenica da hrvatske banke (bez obzira što su većinom u stranom vlasništvu, op. a.) nisu trgovale vrijednosnicama hipotekarnih kredita na Wall Streetu.

>> Zemlje eurozone postigle dogovor o planu za izlazak iz financijske krize

>> Dobra strana krize: Manje novca, više života (i to duljeg)

MMF je, inače, procijenio da nema straha od nekakve nove velike depresije. Očekuju maksimalni pad tržišta najviše za 20 posto. Nakon toga predviđaju oporavak. MMF-ov Međunarodni monetarni i financijski odbor objavio je da je 'Fond spreman brzo staviti na raspolaganje značajna sredstva kako bi pomogao zemljama članicama da pokriju financijske potrebe'.

'Odbor poziva na daljnje intenzivno angažiranje Fonda među članicama, kako bi raspravio i razvio snažne političke odgovore na krizu', kaže u priopćenju IMFC, uz ocjenu da je suradnja između novih gospodarstava i razvijenih zemalja ključna za zaustavljanje financijske krize.

Fond je spreman brzo staviti na raspolaganje značajna sredstva kako bi pomogao zemljama članicama da pokriju financijske potrebe IMFC se sastao prvog dana Godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, koje se održava u vrijeme razbuktavanja najgore financijske krize od Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća.

'Dubina i sustavna priroda krize pozivaju na izuzetnu budnost, koordinaciju i spremnost da se poduzmu hrabre akcije', navodi se u priopćenju Odbora.

IMFC naglašava kako MMF ima 'ključni mandat da potiče multilateralnu suradnju nužnu da se obnovi i zaštiti međunarodna monetarna i fiskalna stabilnost'.

IMFC je podržao plan u pet točaka koji je u petak prihvatila skupina G-7, industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Ministri G-7 zajamčili su suradnju, odlučnu akciju i 'uporabu svih raspoloživih instrumenata kako bi se podržale sustavno važne financijske institucije i spriječilo njihovo propadanje'.

'Mi smo predani akcijskom planu. To je bitan element obnove povjerenja', izjavio je na konferenciji za tisak predsjedavajući IMCF-a, egipatski ministar financija Youssef Boutros-Ghali, ističući da svih 185 članica MMF-a podržava plan G-7.

Ministri G-7 obećali su poduzeti sve nužne korake kako bi se odmrzla kreditna tržišta i osiguralo da banke mogu prikupljati novac, no nisu ponudili nikakav zajednički smjer akcije da se izbjegne duboka globalna recesija.

Izvršni direktor MMF Dominique Strauss-Kahn izjavio je kako se IMCF suglasio da Fond treba imati vodeću ulogu u traganju za uzrocima krize u suradnji s drugim srodnim institucijama.

Naglasio je kako je MMF pravi forum za tu zadaću, obzirom na njegovo univerzalno članstvo, te da se Fond ima spremna sredstva za pomoć zemljama koje imaju financijske teškoće zbog krize.

IMFC je upozorio da nova gospodarstva mogu iskusiti prelijevanje učinaka financijske krize, te kako je važno da ona zadrže gospodarsku stabilnost.

U razvijenim zemljama ekonomska politika mora osigurati 'bitan poticaj u suočavanju s rizikom izrazitog gospodarskog opadanja, dok se obnavlja povjerenje u financijski sustav'.

Međunarodni monetarni i financijski odbor pozvao je Fond da preuzme vodstvo u izvlačenju političkih poučaka iz sadašnje krize i preporuči djelotvorne akcije za obnovu povjerenja i stabilnosti, te da proširi suradnju na tom području s Forumom financijske stabilnosti (FSF), skupinom G-20 i drugima.

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je kako se radi o globalnom problemu, koji zahtijeva globalnu akciju. 'Zaboravio' je, očito, da je upravo SAD, tj. Wall Street, najveći krivac za novonastalu krizu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene