Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briselac danas poput Zagorca

Milanović: Lepi penezi nam stojiju na raspolaganju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
376,5 milijuna kuna novac je koji je Vlada odlučila uložiti u poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva.

Vlada će taj novac upumpati kroz svoj program 'Poduzetnički impuls' u kojem će velikim dijelom sudjelovati i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo. Agenciji, koja u programu sujeluje s 53,8 milijuna kuna, Vlada je danas proširila ovlasti. Program je danas predstavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je zaključio da male i srednje velike tvrtke čine veliku većinu svih tvrtki u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

>> Evo kako će ministar Maras ukloniti investicijske barijere

U Hrvatskoj više od 99 posto od ukupnog broja registriranih tvrtki su male i srednje tvrtke, njihov udio u BDP-u je veći od 50 posto, u zaposlenosti 64 posto, a u izvozu 42 posto, napomenuo je Maras. Premijer Zoran Milanović pohvalio je Marasov program. 'Kako bi se reklo, lepi penezi nam stojiju na raspolaganju', rekao je Milanović.

Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta - u konkuretno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 18 milijuna kuna te u unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tome treba dodati sredstva koja su vezana uz EU programe i projekte, a iznose oko 61 milijuna kuna.

Maras je najavio i promjenu politike prema poduzetničkim zonama jer država trenutno pomaže 320 zona, od kojih samo polovica ima neki poduzetnički projekt. Trebamo se koncentrirati na zone koje imaju perspektivu, rekao je.

Čačić: Ovo je treći jubilarni put da RH pokušava instalirati ovo tijelo

Vlada je danas također prihvatila prijedlog zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, tijela kakvo, kako je rečeno, već imaju sve tranzicijske zemlje. Agencija će biti namijenjena prvenstveno poticanju velikih investicija i povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Sa 16 milijuna kuna oni bi trebali biti pomoć velikim investitorima i dobili bi osobnog činovnika. Problem je u tome što smo ovakvu Agenciju u posljednja dva desetljeća već osnivali i to - ni više ni manje - nego tri puta. 'Znate ono i treći puta Bog pomaže. Ovo je treći jubilarni put da Hrvatska pokušava instalirati tijelo koje imaju sve tranzicijske zemlje', rekao je ministar Radimir Čačić.(A.E./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene