Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srž problema

Gospodarstvo se ne liječi jeftinim lijekom, već dubokim rezovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi je problem hrvatskog gospodarstva upravljanje tvrtkama. Posebno državnima. O njima se češće piše kao slučajevima, a ne uspješnim primjerima.

Sve počinje i završava na politici. U mnogim su tvrtkama postavljene loše uprave, a kod većine njih nije se išlo u bolne rezove jer se tako kupovao socijalni mir. Međutim, ni on nije besplatan, samo što njega plaćaju porezni obveznici. Kako je novca nestalo, država će hitno morati napraviti bolne rezove i u tvrtkama koje su u dugovima, a radnici ne primaju plaće.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Slika nije dostupna privući će ulaganja Zbog eura Vlada hitno prodaje udjele u više od 300 tvrtki

>> Bohaček: Kad gospodarstvo poraste, kamate će pasti

Iako je to uvijek bolno, jedino rješenje, čini se, jest stečaj problematičnih tvrtki. To je kao karcinom i ne možete ga liječiti Andolom C, već ga morate debelo rezati, jer će u protivnom zaraziti čitavo hrvatsko gospodarstvo, s obzirom da vlast tu nije učinila ništa.

Problemi pod tepih i kupovina socijanog mira

Imamo trinaestak tvrtki u kojima država ima preko 50 posto udjela i u kojima se već godinama ništa ne događa. U te se tvrtke samo pumpa novac i onemogućava se poslovanje tih tvrtki, povećava se nelikvidnost i kupuje socijalni mir. Tu će biti potrebni stečajevi. U tim tvrtkama zaposlena je 2081 osoba, a te tvrtke ukupno su dužne dvije milijarde 450 milijuna kuna. Od toga, samo državi su dužne milijardu i 759 milijuna kuna.

Država osigurava plaće nelikvidnim tvrtkama

Splitska Željezara možda je najbolji primjer nefunkcioniranja sustava u ovoj zemlji. To je tvrtka koja ima 400 zaposlenika i u privatnim je rukama Poljaka, koji se trenutno nalazi u bijegu i ima kaznenu prijavu. Svaki mjesec, porezni obveznici tim radnicima moraju osigurati tri milijuna kuna za plaće. Tako je s problemima u privatnom sektoru, no država će morati i u svojem sektoru spasiti što se spasiti da.

Tu je tvrtka Adriachem, koja od 2008. godine ne radi i već je sedam puta neuspješno prodavana, a najgora stvar je što država i tu mora osigurati plaće radnicima, koji ništa ne rade. Tu je i tvrtka Dalmacijavino, kojoj su, doduše apsurdno, blokirani računi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Državi su dužni 791 milijun kuna, a država u konačnici i njima osigurava plaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene