Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Festival komunizma

Marksisti traže kvalitetan način za izlazak iz kapitalizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jeku svjetske financijske krize marksistička misao cvjeta, a u Londonu, njih 4000 održava petodnevni simpozij.

'Nalazimo se, bojim se, u ranim fazama treće depresije', istaknuo je tom prilikom ekonomist i Keynesovac Paul Krugman. Marksisti , odnosno marksistički politički ekonomisti, cijelo vrijeme analiziraju uzroke i putanju svjetske globalne krize te pokušavaju dokučiti logiku dinamike kapitalizma i ponuditi kvalitetan izlazak iz njega, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Trabant - 5 Traženi oldtimer FOTO Nevjerojatan obrat: Malenom komunističkom automobilu cijena ubrzano raste

Festival marksizma 2010. održava se u centru Londona, a započeo je 1. srpnja i organizirala ga je socijalistička radnička partija. Održava se svake godine od 1977. godine, a ove godine na njemu sudjeluje preko 4000 istomišljenika. Tom intelektualnom vatrometu pridružili su se i Slovenac Slavoj Žižek, John Holloway i Alex Callinicos, koji predaju o idejama komunizma. Između ostalog, raspravlja se i o seksizmu i islamofobiji.

I dok politika štednje ostaje dominanta zadaća zemalja u Europi, marksisti zapravo doživljavaju procvat, ali pravi test za njih dolazi na političkom polju i njihovoj sposobnosti da razviju efektivan otpor konzervativno-liberalnim politikama, ne samo u Velikoj Britaniji, već i u Europi. Dobar primjer je socijalna pobuna, koju je u Grčkoj izazvala neoliberalna 'šok terapija', a prava budućnost marksizma zapravo ovisi o stupnju razvoja tih pobuna i političkog smjera, kojim će se one kretati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene