Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kašnjenje plaća

Linić ukorio one koji se bune: U privredi muku muče, a mi ovdje s plaćama kasnimo 5 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski je Konstruktor prva velika tvrtka koja je, nakon što joj je Vlada pokušala pomoći, krenula u smjeru stečaja s likvidacijom. Ministar financija Slavko Linić odgovornima je proglasio menadžment i vlasnika.

Ministar financija Slavko Linić poručio je kako je nezadovoljan investicijama u HEP-u. No, rekao je, o mogućoj smjeni odlučuje Vlada, a odluku ne donosi jedan ministar. Linić je tako opet prvi javno izrazio nezadovoljstvo upravom HEP-a.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija Za 427 korisnika Pojavila se vijest da će poskupjeti struja: Javili se iz HEP-a

Pred njim je ipak važniji problem - očistiti nelikvidnost. Problem su velike tvrtke s milijunskim dugovima. Uništile su kooperante, a radnike ostavile bez plaća.

>> Linić: Ne želim komentiranjem otežati pregovore o Ljubljanskoj banci

Splitski Konstruktor jedna je od tvrtki koja je posljednje desetljeće svoj rast temeljila na poslovima s državom, a sada je tražila da je država spasi. Ministar Linić danas je poručio kako je to prva velika tvrtka koja ide u likvidaciju.

'Ali cijelu prošlu godinu je Vlada pokušavala spasiti ga. Dobili smo da je vlasnik osnivao nove tvrtke, prebacivao imovinu i radnike, prebacivao prihode. Da, to je Konstruktor, to je njihov menadžment, to je njihov vlasnik. I nema. Prva krupna tvrtka za koju nema šanse za izlaz zbog ovakvog ponašanja vlasnika i menadžmenta', rekao je Linić.

'Obratite se svojim kolegama činovnicima'

Inače, Linić je izjavio da danas kreće isplata plaća zaposlenima u državnoj upravi, koja je kasnila pet dana zbog uvođenja Centralnog obračuna plaća, a Sindikatu pravosudne policije, koji je Vladi zaprijetio tužbom, poručio da time šalje vrlo 'ružnu poruku'.

Isplata plaća krenula je tijekom današnjeg dana, a kasnila je pet dana zbog činovnika koji su zaduženi da pripreme obračun, rekao je Linić poručivši sindikalcima da se zbog kašnjenja plaća 'obrate svojim kolegama činovnicima'. Linić je kritizirao one koji su se bunili zbog kašnjenja plaća, podsjetivši da zaposleni u privatnom sektoru muku muče, dok se ovdje ipak radi o kašnjenju od samo 5 dana.

Sindikat pravosudne policije ustvrdio je kako je Vlada prekršila odredbu Kolektivnog ugovora koja kaže da od plaće do plaće ne smije proći više od 30 dana te najavio da će podići tužbu ne stignu li plaće do petka.

Volio bih vidjeti tu tužbu, rekao je Linić dodavši kako su činovnici koji su trebali napraviti obračun plaća po novom sustavu 'bojkotirali odluku Vlade'.

'Svi ti činovnici smatrali su da ne trebaju raditi, političari odu nakon četiri godine, što će njihove zaključke provoditi. Odluka Vlade, ma što to briga činovnike", ironičan je bio Linić i poručio sindikatu neka ga tuži "pa ćemo se naći na sudu'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene