Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divljanje tečaja

Kamata na kredit u švicarcima u Sloveniji dvostruko manja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korisnicima kredita u švicarskim francima gori pod nogama. Zbog divljanja tečaja rate kredita ovog su mjeseca imale najveći skok.

Premijerka je zaprijetila bankama, fiksirajte tečaj i smanjite kamatu. Banke uzvraćaju priopćenjemzahtjev je zakonski dvojben i neizvediv. Na druženju oporbe nakon proslave Oluje pričalo se jedino o tome. Dogovor Vlade i bankara proglasili su neuspješnim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda? Slika nije dostupna Stambeni krediti Lalovac: Razmišlja se i o zabrani kreditiranja u drugim valutama

'Očito se nije razgovaralo s bankama jer ova vrsta ping ponga s bankama nema smisla, treba rješenje. Očito u to nije uključena niti narodna banka i njezin guverner, a trebao bi biti i očito postoji svijest u bankama da neko rješenje treba naći i da ljude treba naći u zonu sigurnosti', kaže Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

'Građani time imaju potpuno definiran kreditni okvir, naravno snosit će dio troška u tome, ali znat će i dijeliti sudbinu zajedno sa svim drugim građanima Hrvatske koji su u eurima uzimali kredit', kaže Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

Prostora ima, po mišljenju SDP-a, za smanjenje kamatnih stopa kod kredita u svim valutama. Prosječna kamatna stopa u Hrvatskoj veća je od šest posto, za razliku od susjedne Slovenije gdje je dvostruko manja. No, nisu sve zemlje Europske unije s tim prosjekom. U Rumunjskoj ili Bugarskoj daleko su veće od hrvatskog prosjeka. Olakšanje će donijeti ulazak u Europsku uniju.

Onima koji su se vezali uz švicarski franak to ne pomaže. Trebaju hitno rješenje. Iz Udruge Franak poručuju - i Vladine mjere bi pomogle, samo neka se realiziraju. 'Iako vatrogasne, dat će prostora da pritisak popusti i da se poradi na cjelovitom rješenju', kažu iz udruge Franak. Jer mnogi su već ionako na rubu bankrota.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene