Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera INA-MOL

Josipović sutra u Mađarskoj: Hoće li biti govora o preuzimanju Ine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni posjet predsjednika Ive Josipovića Mađarskoj dolazi baš u vrijeme kada Vlada zakonom želi zaštititi vlasništvo nad Inom i ograničiti MOL da stekne više od 49 posto dionica.

Dok INA zarađuje nikad bolje politički problemi s vlasništvom postaju sve veći. Vlada je najavila da će Zakonom spriječiti stjecanje većinskog paketa. To bi bio direktan udarac na mađarski MOL koji traži način da prijeđe 50 posto.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

Predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec kaže da još nije jasno kako će Zakon izgledati, no upozorava da se treba pripremiti na eventualnu reakciju euro šefova ako se učini nešto što nije bilo u skladu s pravnom stečevinom. Spevec je objasnila da najavljena zakonska zabrana ne spada pod pregovarano poglavlje tržišnom natjecanju već pod ono o slobodnom kretanju kapitala.

'Ako se i mogu ispostaviti ograničenja moraju biti vrlo ograničena i proporcionalna svrsi koja se želi postići', kazala je Spevec.

Premijerka Kosor je rekla da je Zakon nužan jer je postoji oporavdana sumnja da je netko u drugom krugu privatizacije kompanije primio mito. Pritom je mislila na Ivu Sanadera kojeg je Državno odvjetništvo optužilo da je od šefa MOL-a Zsolta Heradija primio novac u zamjenu za prevlast u Ini.

Istovremeno, šef delegacije EU u Hrvatskoj šalje načelno upozorenje.

'Zemlja je spremna za pristupanje Uniji tek onda kada tvrtke i državna vlast postanu tržišno i ekonomski disciplinirani po pravilima Unije i znatno prije datuma pristupanja', upozorio je Paul Vandoren.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se, i u kojoj mjeri, sjena mađarsko-hrvatskog sukoba oko Ine nadviti i nad sutrašnji posjet predsjednika Ive Josipovića Budimpešti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene