Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP predstavio paket antirecesijskih mjera

'Iz ove će krize svijet izaći puno drugačiji nego što je sada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je u Saboru predstavio i u proceduru uputio paket antirecesijskih mjera kojima je cilj, ustvrdio je stranački ekonomski strateg Ljubo Jurčić, sačuvati hrvatsko društvo i gospodarstvo da iz recesije, u kojoj se već nalazi, ne padne u depresiju.

Jurčić je istaknuo kako se Hrvatska prema svim ekonomskim indikatorima - stagnacija gospodarskih aktivnosti te pad industrijske proizvodnje, osobne potrošnje i realnog dohotka građana - već nalazi u recesiji, što će se, uvjeren je, i formalno potvrditi za koji dan ili mjesec. 'To je sada samo tehničko, ne više političko pitanje', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Slika nije dostupna Glasovanje u petak Sabor će u ponedjeljak raspravljati o rebalansu proračuna

Najavio je da će SDP-ove mjere, zajedno sa SDP-ovim Brankom Grčićem, idući petak predstaviti i Ekonomskom vijeću kojega su članovi. Kao glavne ciljeve tih mjera naveo je stabilnost financijskog sustava, posebno kroz održavanje likvidnosti i stabilnog tečaja te kamata, zaustavljanje pada domaće proizvodnje i njezino oživljavanje te upravljanje vanjskim dugom države.

SDP-ov paket antirecesijskih mjera predstavio je Grčić, podijelivši ih na mjere u području zaštite gospodarstva (sedam zakona i dvije odluke), zaštitu stanovništva (sedam zakona i jedna reforma), te ograničenja vezana uz javni sektor (zakon, reforma, zaduženja Vladi i HNB-u, mjere i utvrđivanje prioriteta). 

'Odgoda plaćanja stambenih kredita'

Od tih je mjera izdvojio odluku kojom bi se za potrebe HBOR-a osiguralo sedam milijardi kuna temeljnog kapitala te pola milijarde vezano uz subvenciju kamata i učešća u kreditima za izvoz, te oslobađanje od plaćanja poreza na dobit kako bi se povećala likvidna sredstva u gospodarstvu. 

>> 'Banke moraju preuzeti odgovornost za krizu'

SDP predlaže i odgodu otplate stambenih kredita za građane koji u 2009. ostanu bez radnog mjesta, a izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i da im se produlji i poveća iznos naknada za vrijeme nezaposlenosti (do dvije godine staža da se naknada isplaćuje do 180 dana, a do 10 godina staža do godinu dana, s tim da bi naknada barem 180 dana iznosila 70 posto plaće). 

'Zabrana rada nedjeljom i zamrzavanje neuspjele zdravstvene reforme'

Zakonom o oslobođenju plaćanja određenih neporeznih prihoda u ovoj godini umanjili bi se izdatci gospodarstva za parafiskalne namete, izmjenama Zakona o PDV-u uvela bi se međustopa i smanjili izdaci za energente, a Zakonom o financijskom poslovanju odredio obvezni rok od 60 plus dodatnih 30 dana za plaćanje u državnih i poduzeća u lokalnom vlasništvu te sankcije za ona insolventna. 

>> Ljubo Jurčić želi biti predsjednik jer ima rješenje za Hrvatsku

SDP, među inim, predlaže i ukidanje zabrane rada trgovina nedjeljom, stavljanje izvan snage svih zakonskih odredbi vezanih uz, kako kažu, neuspjelu zdravstvenu reformu, kao i da Sabor obveže Vladu da onemogući uvoz nekvalitetne robe. Upitan kako misli namaknuti potrebne novce za provedbu predviđenih mjera, posebno sedam milijardi kuna za HBOR, Jurčić je odgovorio da Hrvatska mora iskoristiti svoj monetarni i fiskalni suverenitet te sredstva namaknuti čvrstom suradnjom fiskalne i monetarne politike. 

Nužno zaduživanje u inozemstvu

To bi, istaknuo je, olakšalo kvalitetno planiranje rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna te poboljšalo trenutno otežane uvjete Hrvatske za kreditiranje u inozemstvu. 'U ekonomskom i socijalnom smislu Hrvatska je kao u 1990-ima, pa treba okupiti sve snage da naše gospodarstvo i društvo održimo sigurnim i stabilnim', rekao je. Jurčić je najavio da će SDP od HNB-a tražiti da pred Sabor izađe s prijedlogom monetarne politike u 2009., a nužnim smatra da se država zadužuje u inozemstvu kako bi smanjila pritisak na domaće financijsko tržište.

Ocijenio je kako je aktualna globalna financijska i gospodarska kriza zapravo kriza industrijske civilizacije iz koje će svijet izaći puno drugačiji nego je sada. 'Rješenje krize leži u socijalnoj pravdi i jednakosti, što zastupa socijaldemokracija, za razliku od neoliberalizma i konzervatizma', poručio je Jurčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene