Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici traže smanjenje kamata

'Banke moraju preuzeti odgovornost za krizu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslovne banke u Hrvatskoj posluju dobro i imaju prostora za smanjivanje kamatnih stopa, umjesto da ekstra profit prelamaju preko leđa građana, ocjena je koju su saborski zastupnici, vladajući i oporbeni, iznijeli u raspravi o izvješću HNB-a za prvo polugodište 2008.

Viceguverner Boris Vujčić uvodno je istaknuo da je HNB nešto konzervativnijom politikom u tom razdoblju povećala otpornost sustava na šokove koje je već u rujnu donijela bankovna kriza. 

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Slika nije dostupna Bush objavio plan ulaganja u banke

Politiku HNB-a podržao je i Goran Marić, koji ističe iznimnu važnost usklađene monetarne i fiskalne politike u trenutcima slabljenja gospodarskog zamaha i rasta inflacije. Podsjetio je da je država povisila osigurane depozite i time povratila povjerenje građana u bankarski sustav. Ocijenivši da su državne mjere i 174 milijarde kuna štednje dostatan kreditni kapital te da banke dobro posluju, Marić je bankama poručio kako imaju prostor za smanjenje kamata.

Isto misli i HNS-ovac Zlatko Koračević. 'Ako i dalje žele pomoć države, banke moraju preuzeti dio odgovornosti za krizu, a ne i dalje inzistirati na ekstra profitu preko grbače građana ove zemlje'. Vladu je, međutim, prozvao da će namjeravanim zaduživanjem na domaćem tržištu uništiti gospodarstvo i usporiti rast. 'Država mora zaustaviti ludilo i prostor za zaduživanje tražiti vani, jer ima jači garancijski potencijal', kazao je Koračević. 

>> Rohatinski bankama odobrio rekordnu pozajmicu od 7,66 milijardi kuna

Podsjetio je i da je HNB nedavno objavila da je na tržištu spremna intervenirati s milijardom kuna, a da je trećina tog iznosa već potrošena. Vladu je prozvao i za štete koje je gospodarstvu nanijela plinska kriza, a premijera Ivu Sanadera zbog izjave da 'nije bilo problema'. 'U pravu je, ako misli da nije bilo problema s grijanjem u Banskim dvorima', rekao je Koračević, pozivajući Vladu da 'zaustavi izgradnju nepotrebnih mostova i zapošljavanje rodbine i prijatelja u javnim tvrtkama'.

Damir Kajin boji se, pak, da će hrvatski građani devize kupovati kod preprodavača, kao 80-ih. Upozoravajući na tromjesečni pad u trgovini na malo od 11 posto i 17 postotni pad u tekstilnoj industriji, Kajin je Vladi poručio kako je nesuvislo u takvoj situaciji zabranjivati rad nedjeljom.

Davor Bernardić Vladu je prozvao za populističku, rastrošnu i predizbornu fiskalnu politiku, a HNB pozvao da do kraja mjeseca objavi smjernice monetarne politike za 2009., 'jer fiskalna politika nema odgovor na krizu, pa je odgovornost HNB-a još veća'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene