Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odličan primjer je Jaska

I za proizvodnju napokon zraka optimizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečnog pada, rast hrvatske industrijske proizvodnje u siječnju od 3,4 posto na godišnjoj razini iznenadio je mnoge. Je li taj pozitivan podatak prvi nagovještaj gospodarskog oporavka?

Industrija je proizvela 3,4 posto više nego prošle godine. 'Ne treba gledati statistiku jednog mjeseca kao oporavak gospodarstva. Ali da je pozitivno, pozitivno je. Ovaj rast je baziran na povećanju proizvodnje energije i povećanju prehrambene industrije', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrdoljak o rastu industrije: 'Dobro da je ostvaren, ali nije dovoljan da bi se Hrvatska izvukla iz gliba u koji je tonula 20 godina' Slika nije dostupna I to razmjerno snažan Nije sve tako sivo: Opet bilježimo rast industrijske proizvodnje

>> Evo kako se doista živi u Jastrebarskom...

Nezaposlenih samo 7 posto

Sve ono što Hrvatska želi biti, Jastrebarsko već jest. Grad ima dvostruko manju nezaposlenost od domaćeg prosjeka, najviše zahvaljujući privatnim investicijama. Stopa nezaposlenosti u Jaski kreće se oko sedam posto, što je puno manje nego u ostatku Hrvatske. I što se tiče investicija su uspješniji. Samo u ovoj godini pokrenuti su projekti vrijedni oko 350 milijuna kuna.

Investitori imaju potporu grada

Investira se uglavnom u proizvodnju. Gradonačelnik objašnjava kako je Grad intenzivno ulagao novac u opremanje poduzetničkih zona. 'To je jedna od rijetko opremljenih zona u kojoj investitori mogu doći i izvršiti investiciju bez nekih potrebnih velikih infrastrukturnih ulaganja. Svaki ozbiljan investitor koji dođe u Grad Jastrebarsko dobije potpunu potporu', rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

>> Jastrebarsko u Cannesu proglašeno europskim gradom budućnosti!

Jaska primjer za ostatak države

Investitorima se također plaća jedan posto kredita koji dignu za svoje ulaganja. Jedan od najvećih domaćih proizvođača jaja radi u Jaski te najavljuje nova ulaganja. 'Sam Grad maksimalno čini u smislu poticanja proizvodnje. Kad se cijela naša investicija dovrši mogli bismo ako ne udvostručiti onda bar povećati broj zaposlenih za 50 posto', Miroslav Cvetić, poduzetnik. Građani su uglavnom zadovoljni. Kažu da je Jaska europski Grad budućnosti. A da je prema načinu na koji se razvija primjer za ostatak države u to uopće nema dvojbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene