Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem znatno dublji

'Hrvatskom gospodarstvu MMF ne može pomoći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problemi hrvatskog gospodarstva su strukturne, a ne ciklične naravi, kaže ekonomski analitičar Luka Brkić.

Države uzimaju pomoć MMF-a kada same ne mogu uredno voditi financije u skladu s načelima dobrog gospodarstva. 'Nama MMF može pozitivno koristiti zbog njegovo kreditnog potencijala, ali i kao argument za provođenje nepopularnih mjera, tipa, 'ne bi mi to učinili, ali MMF je inzistirao', kaže ekonomski analitičar Luka Brkić za Dnenvik.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija SUMORNA PROGNOZA MMF nema dobre vijesti: Upozorio što bi se moglo dogoditi ako potraje visoka inflacija, Europa je posebno na udaru Slika nije dostupna Revizija na gore MMF snizio prognozu, evo koliki pad BDP-a očekuje u Hrvatskoj

'Cijena MMF-a pitanje je političke mudrosti'

Ističe kako mu se osobno ne sviđa kada se MMF koristi kao babaroga kojom se straši javnost. 'Međunarodni monetarni fond ima svojih pozitivnih i negativnih strana, ali ne može ga se kriviti za sve propuste u javnoj politici. On naravno ima svoju cijenu, a kolika će ona biti, pitanje je političke mudrosti i hrabrosti', objašnjava. Ističe kako bi gospodarska kriza Hrvatske da je prije uzela pomoć MMF vjerojatno bila lakša. 'Tada vlada ne bi mogla neprovoditi nepopularne mjere i rezati povlastica. Odnosno, da se određeni koraci nisu dogodili, kriza bi bila manja', kaže Brkić i upozorava na vrlo važnu činjenicu.

S dugoročnom strategijom uređenja društva i gospodarstvo sami možemo riješiti svoje probleme, tvrdi ekonomski analitičar Slavko KUlić 'Problemi hrvatskog gospodarstva nisu ciklične nego strukturne prirode. Da su ciklični, onda bi problemi došli i otišli. Upravo stoga MMF hrvatskom gospodarstvu ne može pomoći. Ne možemo očekivati od MMF da rješava probleme naše razvojne gospodarske politike, tu si možemo pomoći jedino sami. Razvojna politika uvijek ostaje stvar domaće politike, pa tako jednom kada Hrvatska bude članica Europske unije, ne smijemo očekivati od nje da se bavi razvojem našeg gospodarstva', zaključuje Brkić.

Svoj način života smo temeljili na dužničkom ropstvu

Ekonomski analitičar Slavko Kulić upozorava da je Svjetska banka na ovim prostorima još od 1949. godine, kada je Tito od njih uzeo kredit od tri milijuna dolara. 'Mi smo sami stvorili uvjete za prisustvom MMF-a jer smo svoj način života temeljili na dužničkom ropstvu', objašnjava i naglašava kako je Hrvatska od 1949. godine u zapadnoj strategiji dobila specijalni tretman koji  počiva na maksimalnoj pomoći do uništenja. 'Od tada MMF ima ulogu svjetskih policajaca koji utjeruju dugove svojih vjerovnika', kaže Kulić.

>> Čeka nas mršavi rast: 'Pomoć MMF-a bila bi pozitivan znak'

Naglašava da se time povećava stupanj naše podložnosti, pogotovo uz neprestane prijetnje da bez poziva MMF-a da nam uredi financije nećemo skoro ući u Europsku uniju. 'Ja sam uvijek tvrdio da uz dugoročnu strategiju uređenja društva i gospodarstva znamo i možemo sami urediti državu, bez pomoći iz vana', tvrdi i upozorava kako MMF nije sam došao u naše krajeve već smo mi ti koji smo tražili njegovo prisustvo. 'Mi smo posuđivali njihov novac, nisu nam ga sami nametali. Naša vlast priziva nešto što izaziva sve veću represiju, tako da je stanje duboke depresije tek pred nama', zaključuje ekonomski analitičar Slavko Kulić. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene