Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedva čekaju

Hrvatski vinari prvi dobivaju EU novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novac iz EU-omotnice među prvima će koristiti hrvatski vinari. U 5 godina stoji im na raspolaganju 57 milijuna eura nepovratnih potpora. On je namijenjen za podizanje konkurentnosti naših vinara.

Hrvatski vinari s nestrpljenjem čekaju europski novac. Među njima i vinarka Jasna Antunović Turk iz Dalja. 'Konkretno u mom slučaju to je novo skladište za gotove proizvode i punionica za koju već imam pripremljenu građevinsku dozvolu, a isti tako ono što me zanima je investicija u marketing za treća tržišta', rekla je Jasna Antunović Turk proizvođačica vina.

Pročitajte i ovo Novo oporavilište za divlje životinje - 1 Financirali Grad i EU Otvoreno oporavilište za životinje Dumovec: "Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj, bit će značajno za zaštitu prirode" Stari problemi i dalje more poljoprivrednike u branju grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uvoz i izvoz grizu Vinogradari se našli u obranom grožđu, no nemaju ga kome prodati

Ona se odlučila okrenuti tržištu Bosne i Hercegovine i ondje će pojačati promidžbu. A novcu iz europske omotnice - upravo za promidžbu svojih vina - nada se i vinarija obitelji Brzica.

>>Istarski vinari: Teran ostaje Teran!

'Ono što u ovom trenutku je nama najinteresantnije, a i najvažnije, to je ulaganje u marketing, što mi za sada vinari, naročito manji nemamo ta sredstva', rekla je Snježana Brzica.

Osim za promidžbu vina u trećim zemljama, hrvatski će vinari novac dobiti i za opremu u vinarijama, i rekonstrukciju vinograda. U 5 godina ukupno 57 milijuna eura.

'Najniža potpora je 5 tisuća eura po projektu. Manji projekti od 10 tisuća eura okvirno, a najviši nivo potpore po gospodarstvu, odnosno nositelju je 1,5 milijun eura', pojasnio je Juraj Ovenda iz Ministarstva poljoprivrede.

Uz pomoć europskoga novca hrvatski bi vinari trebali postati konkurentniji. Trenutno imaju problem ogromnih količina neprodanih vina u Hrvatskoj. Hrvatski vinari uskoro će među prvima financijski osjetiti što znači pripadati europskom društvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene