Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad budućnosti

Hrvatska će dobiti samoodrživi trgovački centar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj će za dvije godine niknuti najsuvremeniji stambeno poslovni kompleks.

Tzv. grad budućnosti slikovitog naziva Phoenix park, protezat će se na 200 tisuća četvornih metara. Sadržavat će 52 građevinska objekta i nudit će sve sadržaje koje je moguće pronaći u svakom klasičnom naselju – od dječjeg vrtića, zabavnih sadržaja, hotela, bolnica do umirovljeničkog doma. Projekt je vrijedan oko 800 milijuna kuna, a naglasak je stavljen na zdravlje i okoliš. 'Naselje će imati energetske kartice za sve objekte, od trgovačkog centra i drugih, a trgovački centar će biti s markicom A+ standarda. Ta energetska markica jamči minimalnu potrošnju energije po kvadratu površine', ističe predsjednik Phoenix grupe, Vlado Kolak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obrana sela Krave u Francuskoj odsad mogu slobodno mukati, a dozvoljeni su i "mirisi" sela Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Sve potrgano i prljavo Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Trgovački centar biti će samostalno održiv i moći će sav višak energije isporučiti okolnim objektima. Ova komponenta je i bila razlog zbog kojeg je Phoenix park uvršten među 6 najboljih projekata u Europi, a proglašen je i najvećim potencijalom u jugoistočnoj Europi. Ubrzo nakon toga, Phoenix Plaza, centralni objekt unutar parka, proglašen je najboljim maloprodajnim projektom u Europi, pri European Property Awardsu. 'Radi se o jednoj vrlo jednostavnoj šoping ulici koja se proteže kroz tri etaže. Dobili smo izlog na 1400 metara, to je jedna impozantna veličina, posjetitelj će imati osjećaj kao da se šeće po vanjskoj ulicii, kaže direktorica projekta, Andreja Gazdek.

Unutrašnjost s tropskim akvarijem

Adut centra svakako će biti tropski akvarij – jedinstveni takve vrste u Europi. Sličan se nalazi tek u Dubaiju, a ovaj ovdje sadržavat će 1900 kubika morske vode, u njemu će plivati preko 20 tisuća živih organizama, a što je najinteresantnije javnosti, unutra će biti morskih pasa i raža, koje su vrlo atraktivne i rijetko ih prosječni građani mogu u životu sresti.

Investitori vjeruju da će upravo akvarij biti mamac za strane turiste, a predviđaju da bi centar dnevno moglo posjećivati i do 1200 posjetitelja. Da je riječ o traženom projektu potvrđuje i podatak kako je administracija Phoenix parka dosad zaprimila 4 puta više zahtjeva za unajmljivanjem poslovnih prostora unutar kompleksa nego što ih realno postoji. 'Naš projekt će podići vrijednost ovog kvarta grada Zagreba za oko 2 milijarde eura. Svaka kuća u našem susjedstvu vrijediti će 30 posto više. Isto tako, postoji veliki interes poslovnih partnera za naš projekt – od izvođača, fondova do banaka', dodaje Kolak.

Grad budućnosti kako ga nazivaju čelnici Phoenix grupe s izgradnjom bi trebao početi već u studenom ove godine. Završetak prve faze izgradnje očekuje se sredinom 2011.,a cijeli projekt trebao bi biti gotovo 2014. godine.

Emisiju Novac gledajte na Novoj TV nedjeljom u jutarnjem terminu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene