Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori o Vladi

PREGOVORI O VLADI Turizam i poduzetništvo trebali bi se spojiti s gospodarstvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada s manjim brojem ministarstava, ukidanje velikog broja agencija i zavoda, ali i svojevrsni Holding za upravljanje državnim tvrtkama... Sve su to ideje koje će HDZ predstaviti svojim novim partnerima iz MOST-a u nadi da će Vladu okupiti do sredine siječnja.

Iako će mandatar Tihomir Orešković davati zadnje ocjene za svoj tim, političke smjernice usuglašava Domoljubna koalicija s MOST-om.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Pravdaju se COVID-om Gdje griješe ministarstva? Donosimo koja su tri najveća problema, kao i zašto je čak devet ministarstava - ovršeno nakon sudske odluke Podjela izbornog kolača - 1 slaže se križaljka Doznajemo kako će izgledati novi sastav vlade i koja bi ministarstva mogla nestati

Mandatar će birati tim, ali politika kreira buduću Vladu. HDZ će MOSTU predložiti smanjenje broja ministarstava i agencija.

'HDZ i partneri su napravili prijedlog smanjenja broja ministarstava, a ono što će se drastično promijeniti je broj agencija i zavoda', rekao je Goran Jandroković, član predsjedništva HDZ-a.

17 umjesto 20 ministarstava

Vladu sada čini 20 ministarstava. Turizam i poduzetništvo trebali bi se spojiti s gospodarstvom. Graditeljstvu bi dodali zaštitu okoliša. A socijalnu skrb bi spojili s radom i mirovinskim sustavom. Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova moglo bi se razdvojiti na Regionalni razvoj i Fondove EU. Tako bi Vladu činilo 17 ministarstava.

'Hrvatska bi trebala imati manje zastupnika i manje ministarstava', smatra Branko Hrg, predsjednik HSS-a.

'U predizborno vrijeme smo govorili da želimo manji broj ministarstava i učinkovitu državnu upravu i do idućeg tjedna ćemo to znati', kaže Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a AS.

Planira se mijenjati i kontrolu državnih tvrtki. Spominje se osnivanje svojevrsnog Holdinga koji bi sve nadzirao. Radi se o velikoj instituciji koja bi objedinila sva javna poduzeća.

O toj se ideji već razmišljalo. 'Što se tiče ove mega tvrtke, to je bio moj prijedlog premijerki Kosor. To je austrijski model i ako to vode profesionalci to je onda puno bolje nego što je danas', rekao je Zlatko Mateša, predsjednik Vlade od 1995. do 2000.

Glavni ciljevi partnera su stabiliziranje zemlje, popravljanje kreditnog rejtinga i privlačenje investicija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene