Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MMF se predomislio

Gospodarstvo će padati, ali će nešto ipak rasti - nezaposlenost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani investitori jedina su prilika za oporavak domaćeg gospodarstva koje se opet suočava sa snižavanjem prognoza rasta i to ovaj put od strane MMF-a. Pokažu li se njihove prognoze točnima, ovo će biti peta recesijska godina za Hrvatsku.

Hrvatsko će gospodarstvo padati. Međunarodni monetarni fond promijenio je svoje prognoze. S jesenskih 1 posto, prognozira 0,2 posto pada. Iz Vlade stari odgovor: 'Mi se borimo za bilo kakav rast u ovoj godini. Ključ svih ključeva su investicije i u javnom i u privatnom se mora dogoditi rast investicija da bismo mogli očekivati oporavak', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O radu Vlade Poduzetnici nezadovoljni: 'Ne vidimo plan, ne vidimo akciju' Slika nije dostupna Rast se očekuje 2014. Svjetska banka predviđa pad BDP-a od 0,4 posto

No, procjene o kojima govori MMF kažu kako će nešto ipak rasti. Bit će to nezaposlenost. 'Bez obzira na nečije povjerenje ili nepovjerenje naše reforme, ono što radimo dat će rezultat, a 2013. je prva godina s rastom nakon pet godina pada', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

>> MMF se predomislio: Ipak očekujemo pad hrvatskog gospodarstva u 2013.

Za oporbu dvojbe nema - gospodarska politika koju je vlada 'skrojila' ne daje rezultat. 'Naša vlada opet ima neku svoju priču o rebalansu proračuna, išlo se na neke procjene koje nitko u svijetu i u Hrvatskoj ne podržva, niti o takvim procjenama govori', kazao je saborski zastupnik Ivan Šuker.

Iako o investicijama svi govore, u Hrvatskoj narodnoj banci ih nisu vidjeli. Čini se kako bismo strane ulagače trebali lampom tražiti. HNB je objavio kako u zadnja tri mjeseca prošle godine gotovo da ih nije bilo, a sav strani novac, koji je kolao, bio je pretvaranje dugova u kapital tvrtki.

'Treba pričekati s podacima o stranim ulaganjima. Ja sam u zadnjih deset dana bio na otvaranju svije strane investicije u Hrvatskoj pa mi je taj podatak čudan', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Čudan' podatak HNB-a kaže kako je stranih ulaganja prošle godine bilo 973 milijuna eura, a to je 10 posto manje nego godinu ranije. Domaće će gospodarstvo, tvrdi MMF, rasti tek u 2014.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene