Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Globalne banke dogovorile program kreditiranja od 70 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina globalnih banka i brokerskih kuća objavila je kasno u nedjelju u New Yorku stvaranje programa kreditiranja od 70 milijardi dolara, koji će financijske tvrtke moći koristi kako bi ublažile kreditnu nestašicu što prijeti svjetskom financijskom tržištu, izvijestila je agencija AP.

Deset banaka, koje uključuju JPMorgan Chase i Goldman Sachs, objavile su da je svaka spremna izdvojiti sedam milijardi dolara u zajednički polog.

Pročitajte i ovo Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine

On bi trebao djelovati kao signal tržištu da banke, brokerske kuće i druge financijske kompanije mogu posuđivati iz fonda kako bi podmirile svoje potrebe.

Banke su objavile da će program biti dostupan bankama sudionicama koje će moći dobiti infuziju gotovine do najviše jedne trećine ukupne veličine pologa. Veličina programa kreditiranja može se povećati s pridruživanjem drugih banaka.

Sve banke sudionice namjeravaju početi koristiti ta sredstva već ovoga tjedna, navodi se u priopćenju.

Ostale uključene banke su Bank of America, Barclays PLC, Citigroup Inc., Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Merrill Lynch, Morgan Stanley i UBS.

Banke su objavile priopćenje kako bi pokušale spriječiti poremećaje na financijskom nakon mogućeg propadanja investicijske banke Lehman Brothers.

Očekuje se da će Lehman u ponedjeljak sudu podnijeti zahtjev za zaštićenim stečajem, nakon što je izgubio povjerenje ulagača zbog rekordnih gubitaka na portfelju vezanom uz tržište nekretnina u SAD-u, odnosno na financijskim derivatima iz tzv. drugorazrednih, rizičnih hipotekarnih kredita.

Dionica Lehman Brothersa, donedavno četvrte najveće investicijske banke u SAD, prošloga je tjedna izgubila 77 posto vrijednosti, a od početka godine 95 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene