Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BBB-, prognoza negativna

Fitch više ne vjeruje Vladi: Idete u negativnom smjeru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Fitch, ni tri mjeseca od poboljšanja prognoze u 'stabilnu', revidirala je mišljenje i sada je prognoza hrvatskog rejtinga ponovno negativna.

Jedina od triju velikih agencija za kreditni rejting koja je povjerovala proračunskoj politici hrvatske Vlade te je početkom rujna povisila prognozu hrvatskog kreditnog rejtinga s 'negativne' na 'stabilnu', manje od tri mjeseca kasnije svoju je prognozu povukla.

Pročitajte i ovo Fitch Ratings (Foto: AFP) U VLADI ZADOVOLJNI Dobre vijesti iz agencije Fitch: Potvrđen kreditni rejting, Plenković - "Hrvatska je pokazala otpornost u krizi" Slika nije dostupna Dobre vijesti Fitch podigao rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu

Riječ je o agenciji Fitch, koja je objavila da dugoročni rejting Hrvatske za zaduživanje u inozemnoj valuti ostaje 'BBB-', ali prognoza je sada ponovno negativna.

>> Zagrebačkom holdingu snižen kreditni rejting

Da bi ocjena Hrvatske ostala u investicijskom rangu potrebno je u srednjem roku početi smanjivati javni dug, smatraju u Fitchu pozivajući se na Vladine smjernice iz srpnja, na temelju kojih su promijenili svoju prognozu u rujnu. No, u agenciji primjećuju da je Vlada u međuvremenu srpanjske smjernice revidirala i one više nisu dovoljne za zadržavanje stabilne prognoze, a ako bi došlo do dodatnih proračunskih podbačaja ili slabijeg rasta BDP-a od očekivanog, nije isključeno ni rušenje rejtinga.

Inače, svaka razina ispod BBB- smatra se 'smećem'.

'Hrvatska je ekonomija opterećena visokim javnim i vanjskim dugom, velikim stupnjem euriziranosti i slabim ekonomskim rastom. Ovi faktori stvaraju nepovoljne okolnosti za mogućnost otplate dugova i Hrvatska je u takvoj situaciji ranjiva. Vladi na naplatu u 2014. i 2015. godini stižu veće rate kredita što samo podcrtava važnost pravovremene fiskalne konsolidacije', ističu u Fitchu.

Nasuprot Vladi, Fitch procjenjuje da će BDP sljedeće godine umjesto 1.8 posto porasti za tek 0.3 posto, odnosno u 2014. za 1.3 umjesto Vladine prognoze od 3 posto. Za hrvatsku ekonomiju kaže da je u stagnaciji, a Ministarstvo financija kritizira zbog preoptimističnih procjena, unatoč činjenici da su tržišta poput talijanskog i dalje u teškom stanju. Kritika je usmjerena i na Vladinu najavu stabilizacije javnog duga na 56 posto BDP-a 2014. godine. Fitch smatra kako je realnije da će do stabilizacije doći dvije godine kasnije i to na 62 posto BDP-a.

'Rujanska revizija prognoze na 'stabilno' temeljila se na Vladinom stavu da će se strogo pridržavati Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Novi proračun proturječi toj srednjoročnoj fiskalnoj strategiji i dovodi u pitanje vjerodostojnost Zakona, kojim je određeno da se svake godine do ostvarenja uravnoteženog proračuna potrošnja reže za 1 posto BDP-a', dodaju u Fitchu. Kažu i da promjena u stavu Vlade smanjuje vjerodostojnost njezine fiskalne strategije i utječe na mogućnost otplate dugova.

Kao problem se ističu povećani izdaci za javne investicije, porast novčane mase za isplatu mirovina te za subvencije brodogradilišta. S druge strane, pozitivnim se doživljava ukidanje nultih stopa PDV-a.

'Plan da se deficit u 2013. kreće u zadanim okvirima ovisi o dogovoru Vlade sa sindikatima javnih službenika prema kojem bi se njihove plaće nominalno trebale srezati za 7.9 posto. Postoji rizik da ovo neće biti ispunjeno', upozoravaju u Fitchu.

'Kao što je i Fitch ovdje naveo, naš osnovni problem je pravilo o fiskalnoj odgovornosti. Pravilo koje traži dodatna rezanja u ovakvom dijelu recesije i vremenu krize je jednostavno vrlo teško održati', rekao je ministar financija Slavko Linić reagirajući na ocjenu Fitcha.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene