Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s novim ovršnim zakonom

FINA plijeni sve, blokirano 162.000 računa građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probleme s nelikvidnošću i neplaćanjem dugova trebao je riješiti novi ovršni Zakon. No, FINA na koju je prebačen taj posao doslovno je blokirana, zatrpani su stotinama tisuća predmeta za naplatu.

Problem je što postojeći informatički sustav ne može podnijeti toliku količinu posla. Zakon je dobro zamišljen no provedba ne štima.  Naime, novim Zakonom doista se kani ubrzati neplaćanje računa što je ovu zemlju dovelo na rub propasti. Najvažnija je novost da će se odsad plijeniti sve. Dosad su vam mogli uzeti novac s kunskog ili deviznog računa, a sad će vam dug plijeniti i s oročenih računa ili stambene štednje. FINA izrađuje jedinstveni registar u kojima će biti svi podaci.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

>> FINA blokirala račune 162.204 građana

>> Kolaps u Fini: Poteškoće će ukloniti do kraja tjedna

Podaci o građanima su tajna, no moći će se dobiti na temelju pismenog naloga suda. Dosad se išlo s ovrhom na jedan račun u banci, međutim FINA sad ima sve račune dužnika u svim hrvatskim bankama i tako će se puno lakše doći do novca. FINA će voditi i takozvani Očevidnik kojim će se utvrđivati redoslijed naplaćivanja. Ova brojka od 600 tisuća je kudikamo veća jer postoje slučajevi gdje tvrtka ili pojedinac imaju i po dvadeset zahtjeva za ovrhom.

300 zaposlenika FINA-e radi u dvije smjene

U dvije smjene 300 ljudi u Fini pokušava otkloniti zagušenje u sustavu izazvano sa čak 600 tisuća predmeta za ovrhu koje su im poslale banke. Navodno probleme stvara veliki broj pristiglih ovrha za sitne neplaćene račune od stotinjak kuna. No, iz FINA-e poručuju da će njihov novi sustav uskoro potpuno profunkcionirati.

Poručuju i da je zagušenje nastalo i zbog provjere podataka kako se dugovi ne bi naplatili sa pogrešnih računa. Zbog teške gospodarske situacije sve je više onih koji ne mogu plaćati svoje dugove i zato je samo u prvom radnom tjednu u FINA-u stiglo više od 30 tisuća novih ovrha.

Zatrpani - 2 milijuna ovrha

Procjenjuje se da se među 600 tisuća predmeta koje je Fina primila krije čak 2 milijuna ovrha. Iz Ministarstva pravosuđa koje je izradilo novi Zakon kažu da će za par dana informatički sustav FINA-e probavati sve te ovrhe. Uvjeravaju kako propusta u donošenju Zakona nije bilo. No novi Ovršni Zakon donio je probleme i svima koji dižu kredit jer je podigao troškove ovjere dokumenata i država obećava hitnu intervenciju.

FINA će obrađivati zahtjeve, no neće naplaćivati ovrhe nego će slati obavijesti bankama koje će provoditi naplatu što je dodatni problem jer postupak traje nekoliko dana. Klijenti koji imaju novac na računu ne mogu platiti dug jer moraju čekati da nalog iz FINA-e dođe u banku. U isto to vrijeme ne mogu raspolagati svojim novcem jer im je račun blokiran. Problemi s informatičkim sustavom zatekli su FINU iako je zakon donesen još prije šest mjeseci. Pitanje je što će biti dogodine kad će porezne prijave građani moći slati elektronskom poštom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene