Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uložio 20 milijuna dolara

Ovog investitora ne može spriječiti ni spora hrvatska birokracija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Hrvatska među stranim investitorima poznata kao zemlja spore birokracije, postoje i oni kojima ni to ne predstavlja problem.

Lee Anderson, redoviti član Forbesove liste najbogatijih američkih privatnih kompanija, u Orebiću je prije 7 godina kupio razrušeni hotel, koji je obnovio te izgradio vinariju. Dosad je u imanje u Orebiću uložio čak 20 milijuna dolara; a u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV tvrdi, to je samo početak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Novi investitori u Osijeku - 5 zapošljavaju od inženjera do tehničara Stižu novi strani investitori u Osijek: "Ovo je naš prvi korak izvan Njemačke"

Nakon godinu dana, Lee se skupa s obitelji vratio na svoj posjed u Orebiću. Tvrdi, nedostajao mu je njegov posjed i njegovo vinarija Korta Katarina. 'Pozvali smo mnogo naših prijatelja koji se bave vinima. Naše vino je odlično, godišnje u Ameriku izvedemo trećinu svega što proizvedemo', kaže Anderson.

Ta trećina iznosi gotovo 20 tisuća boca. Ipak, cijela priča počela je prije 9 godina, kada je Lee kupio razrušeni hotel. Danas je ovdje sagrađena najsuvremenija vinarija, a uskoro će biti gotov i ekskluzivni hotel sa samo 14 soba. A u svemu se pazilo i na najmanje detalje. 'Ovaj crijep je jako star, više od 500 godina. Za ovo smo morali pozvati tvrtku iz Austrije', pojasnio je američki investitor.

'Do sada sam, zajedno s vinogradom, uložio 20 milijuna dolara', istaknuo je Anderson. Taj će iznos biti još i veći. Lee tvrdi kako ga u njegovim ulaganjima nije usporila ni tradicionalno spora hrvatska birokracija. 'Mi smo ovo izgradili i s ovakvom birokracijom. I drugi strani ulagači grade svoje projekte. Tako da će se i taj problem uskoro riješiti', smatra Anderson.

'Ove velike boce su vrlo popularne u Americi. Sve ove velike boce namijenjene su američkom tržištu', kaže on. Plan Leeja Andersona je na tržište SAD-a izvoziti čak 120 tisuća boca vlastitog vina. Taj posao je preuzela njegova kćer koja tvrdi, Amerikanci su oduševljeni Plavcem Malim i Dingačem. 'To je tržište u razvoju, ali je vino vrlo dobro prihvaćeno, i jedva čekam vidjeti što će događati u godinama koje dolaze', kaže Catherine Anderson. Iako je godinama na listi najuspješniji svjetskih tvrtki, Lee-ja je ipak najdraže s obitelji doći na posjed u Orebiću i uživati uz čašu vlastitog vina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene