Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 10 na 13 posto

Evo što ugostitelji kažu na veći PDV u turizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veće cijene mogli bi očekivati i turisti koji iduće godine posjete Jadran. Porast PDV-a s 10 na 13 posto, ne odluči li Vlada drugačije, odnosit će se i na ugostiteljske i turističke usluge, koje se po nižoj stopi oporezuju od početka godine.

Dok Vlada podizanjem međustope PDV-a s 10 na 13 posto u proračun želi staviti 600 milijuna kuna, ugostitelji su većinom neugodno iznenađeni. Kažu, oporezivanje po stopi od 10 posto provodi se tek 9 mjeseci i promjene im, tvrde, nisu dobrodošle. Dok u Ministarstvu financija ističu da rasta cijena neće biti, dio turističkih djelatnika je uvjeren da će iznosi na računima ipak biti viši u odnosu na ovu godinu. Zato se razmatra i svrstavanje barem usluga smještaja u najnižu stopu, koja bi mogla iznositi 8 posto.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija

Sobe u vili koju smo posjetili popunjene su do kraja listopada. Smanjivanje PDV-a početkom godine vlasniku je dobro došlo. 'To nam je donijelo veliko olakšanje, sredstva za ulaganje, dizanje kategorije, poboljšanje nekog smještaja, uglavnom, veliki plus', rekao je Dario Ivanković, vlasnik vile.

>> EKSKLUZIVNO: VLADA DIŽE STOPU PDV-a!

Najavljena promjena turističke stope PDV-a, tvrdi, stigla je u nepovoljno vrijeme. 'Promjena usred 'bookinga' za sljedeću godinu sigurno nije dobra. A nije ni dobro, neka vijest za momentalne ulagače koji rade hotele, neke apartmane', kaže Dario. Poraste li PDV na restoransku hranu, piće i njihovu pripremu, dio ugostitelja najavljuje i veće iznose na računima.

'Cijene ćemo korigirati. Ne puno. Onoliko koliko su poskupili određeni artikli, tako ćemo i mi poskupiti druge stavke, tako da se niveliraju stvari', objašnjava Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore. Ugostitelj Erik Pavin u svom restoranu neće podizati cijene, ali porast PDV-a mogao bi se odraziti drugačije. 'Ovih 3 posto je razlika u kojoj ćemo morati otpustiti tri radnika. I to je opet na teret države', kaže Erik.

A teret državi je i oštra konkurencija. Francuska ima stopu od 7, Grčka i Turska 8, a Italija 10 posto turističkog PDV-a. 'Nemamo određeni kontinuitet da ti možeš ulagati i stvarati, pripremati se. Jednostavno, ne možemo dugoročno planirati', smatra Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Na rast poreza i moguće povećanje cijena turisti većinom ne gledaju blagonaklono. 'To nije toliko dobro za turiste, ali je dobro za državu', smatra turistica Marit iz Norveške. Hoće li ugostiteljske usluge biti skuplje, bit će poznato za nekoliko mjeseci. A država i ugostitelji očito ni ovog puta - neće svirati istu ploču. Iz Ministarstva turizma kažu da je važno što će se na turističke usluge i dalje primjenjivati međustopa, a ne 'puni' PDV od 25%. A to, ističu, turistički sektor i dalje ostavlja u povlaštenom položaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene