454816
454816
454816
454816
454816

VELIKA POREZNA REFORMA U EU Žele potpuno izmijeniti način oporezivanja tvrtki

  • , 25.10.2016., 16:40
  • Autor:
  • komentara

Trgovačkim će društvima na raspolaganju biti jedinstvena pravila i svojoj će domicilnoj poreznoj upravi moći podnijeti jednu poreznu prijavu za sve aktivnosti u EU-u.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Europska komisija predložila je danas na sastanku u Strasbourgu temeljitu reformu oporezivanja poduzeća na jedinstvenom tržištu. 

Prijedlog uključuje ponovno pokretanje inicijative za uspostavu konsolidirane osnovice poreza na dobit (CCCTB), koja je prvi put predložena još 2011. godine. Države članice znatno su napredovale kad je riječ o brojnim ključnim elementima prethodnog prijedloga konsolidirane osnovice, ali nisu se konačno usuglasile, navodi Komisija.

Prilagođenim prijedlogom konsolidirane osnovice osigurat će jednake uvjete za multinacionalna poduzeća i otežati izbjegavanje plaćanja poreza, dodaje Komisija.

Osim CCCTB-a, paket uključuje dva dodatna prijedloga kojima se želi poboljšati trenutačni sustav rješavanja sporova u EU-u u području dvostrukog oporezivanja te učvrstiti postojeća pravila o suzbijanju zloporabe.

“Poreznom bi se politikom trebali podupirati EU-ovi ciljevi gospodarskog rasta i društvene pravednosti. Cilj je današnjih prijedloga potaknuti rast i ulaganja, poduprijeti poduzeća i osigurati pravednost. U postojećem je sustavu poreza na dobit financiranje zaduživanjem povlaštenije od financiranja vlasničkim kapitalom. Smanjenje te pristranosti u poreznom sustavu važan je element akcijskog plana za uniju tržišta kapitala i dokaz naše predanosti uspjehu tog projekta”, izjavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Stope poreza na dobit nisu obuhvaćene konsolidiranom osnovicom i one i dalje ostaju pod nacionalnom nadležnošću, a konsolidiranom osnovicom stvorio bi se transparentniji, učinkovitiji i pravedniji sustav za izračun porezne osnovice trgovačkih društva s prekograničnim poslovanjem.

Trgovačkim će društvima na raspolaganju biti jedinstvena pravila i svojoj će domicilnoj poreznoj upravi moći podnijeti jednu poreznu prijavu za sve aktivnosti u EU-u. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se