Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potroše oko 37 eura

Dubrovnik preplavili turisti s kruzera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno se ove sezone očekuje od turizma, a ako je suditi po vijestima iz Dubrovnika, moglo bi biti uspješno kako smo se i nadali. Stradunom se jedva prolazi - stigle su tisuće gostiju.

U Dubrovnik su stigla tri kruzera i gotovo 10 tisuća turista. Stradun je bio prepun. To je samo nastavak odličnih turističkih rezultata, jer ovaj mjesec u Dubrovnik bilježi 15 posto više dolazaka i za 20 posto više noćenja nego prošle godine. Iz dana u dan sve je više i brodova na kružnim putovanjima. Ipak, oni u Dubrovniku ostaju tek nekoliko sati.

Pročitajte i ovo Stavovi i potrošnja gostiju s kruzera (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gosti s kruzera Smatra ih se krivcima za gužve, a sada se zna i čime su oni nezadovoljni: ''Previše je ovih 'kineskih' suvenira'' Ograničavanje broja kruzera (Foto: Dnevnik.hr) DUBROVAČKE VLASTI NAJAVLJUJU Turistički dragulj iduće sezone povlači važan potez: "Moramo funkcionirati u neprirodnoj situaciji"

Pat, Dave i Cath odmah nakon što je njihov brod pristao na grušku rivu, zaputili su se na najpoznatiju dubrovačku ulicu. Ovo im je treći put u Dubrovniku, a prvi put su stigli sredinom sedamdesetih.

'Po mome mišljenju, sve izgleda isto kao i tada, prije toliko godina', kaže Dave. Jedino je, kažu, puno više trgovina nego ranije. Ukrašeni izlozi i motivi Dubrovnika u suvenirnicu primamili su i englesku trojku. Nakon kupnje suvenira, Pat, Dave i Cath uputili su se, zbog čega su i došli, na šetnju dubrovačkim zidinama. Kako u Dubrovniku ostaju svega 6 sati, pokušavaju vidjeti što više.

Gosti s kruzera potroše u prosjeku po 37 eura

Kada se zbroje cijena karte za zidine, par suvenira i kratka kava, Pat, Dave i Cath ogledni su primjer gostiju s kruzera. U prosijeku, ti gosti u Dubrovniku ostavljaju po 37 eura.

Upravo zato, povećanje broja gostiju, kažu ugostitelji, nitko nije očekivao. Kruzera je sve više, a gosti kažu, Dubrovnik je najljepši grad na putovanju. Pat, Dave i Cath već su najavili da se vraćaju i dogodine.

Kritičara sve manje

Kruzeri su grana turizma koji se iz godine u godine sve brže razvija. Brzi protok gostiju ono je čemu se sve više orjenitraju dubrovački lokali. Također, kruzeri u pravilu dolaze rano ujutro, ostaju po nekoliko sati i odlaze, tako da ih gosti iz najekluzivnijih hotela gotovo i ne vide, u to vrijeme oni ili spavaju ili se kupaju. Također, moguća je i suradnja kruzera i hotela ako bi Dubrovnik jednog dana postao ukrcajna luka, koristi bi imali i hoteli. Gosti bi dan ili dva prije i nakon putovanja spavali u dubrovačkim hotelima. Mogućnosti je puno, sad je na nama da ih realiziramo što prije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene