Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pomoći će ulazak u EU'

Direktor svjetske banke: Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold ocijenio je kako je Hrvatska u recesiji.

No, smatra Harrold, Hrvatskoj će ulazak u Europsku uniju znatno povećati mogućnosti za financijsku potporu i privlačenje investicija. Ključ oporavka, dodaje, može biti brzo korištenje tih resursa.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Kao primjer direktor svjetske naveo je Bugarsku i Rumunjsku kojima se isplatilo tražiti pomoć iz EU fondova. Naveo je kako se tim zemljama prognozira rast BDP-a od 1,4 do 1,5 posto, što smatra važnim. Sredstva iz EU fondova mogu Hrvatskoj biti važan izvor oporavka u vrijeme kada državna potrošnja ili izvoz ne mogu biti izvor rasta, rekao je Harrold, javlja Poslovni klub.

>> Zanimljivo: Jedino nam Poljaci ne predviđaju crnu sudbinu

Pad industrijske proizvodnje za 9,4 posto u prvom kvartalu nije iznenađenje za Svjetsku banku zbog općeg stanja u Jugoistočnoj Europi i Europskoj uniji, a smatraju da to ne znači da će loše razdoblje trajati cijelu godinu.

Spora birokracija jedan je od najvećih problema koji koči poduzetnike, posebice strane investitore, smatra Harrold. Problem se krije u dugim smjenama, nakon izbora. Osim premijera, u većini slučajeva, mijenjaju se i brojni službenici, što dodatno otežava i usporava investicijski ciklus. 'Činjenica je da je velik dio posla zaustavljen jer nije bilo usvojenog zakona, nije bilo nikoga da potpiše papire. I trebalo je dosta vremena za promjenu u administraciji', izjavio Harrold.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene