Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenose svoja iskustva

Zanimljivo: Jedino nam Poljaci ne predviđaju crnu sudbinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina zemlja Europske unije koju recesija nije pogodila je Poljska!

Bivša komunistička zemlja, 40 milijunska Poljska jedna je od rijetkih država koje su prilikom pregovora s Europskom unijom povukle najviše novca iz Europskih fondova.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

Za to je morala izmijeniti i unutarnje granice - regionalni ustroj, 49 vojvodstava smanjila je na 16. Hrvatska, pak, europski novac slabo povlači, država traži mlade stručnjake koji bi radili na pisanju projekata, a iduće godine čeka nas gotovo pola milijarde eura.

Poljska je u uniju ušla prije 8 godina i najbolje iskoristila europske fondove. Nisu u recesiji. Sve koji strahuju od Unije danas su u Splitu smirivali. "Ne vidimo vas u scenariju kao Grčku, već na uspješnom putu kao Poljsku", poručio je Bogdan Borusewicz, predsjednik Senata Poljske.

"Trebate imati jasne projekte i novac za ulaganje, obučiti ljude kao mi, zatim tražiti od fondova povrat novca", pojasnila je Elžbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja Poljske. Hrvatska sada iz pretpristupnih fondova jedva uzme 37 posto od ponuđenog novca, Poljska duplo više.

"Poljska uzima 70 posto, to nam je imperativ", rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade. U Splitu se danas opet govorilo u vrtoglavim iznosima, potpredsjednik Vlade Grčić ističe kako samo u prvoj godini kada pristupimo Uniji možemo povući 8 milijardi kuna. Neki misle da je to prazna priča, ali neki su novac već uzeli.

Vlasnik mini pogona s 22 radnika, od zemljoradnika otkupljuje maslinovo ulje, bajame, limune, smokve. Prerađuju ih, pakiraju i odlično prodaju. 80 posto ide u izvoz, Europu, Rusiju. Uložio je u pogon 7 milijuna kuna, od fondova sada očekuje povrat 2 milijuna kuna. "Kada izgradite i pokrenete oni vam vrate dio novca. Do kraja mjeseca stiže novac", kaže Andrija Polić, vlasnik spomenutog mini pogona.

Na pitanje novinara pomalo zatečeno kažu kako je prosječna Poljska neto plaća oko 600 eura, slično kao kod nas. Kredite za stan teško je dobiti. Ipak, čini se da ova država od 40 milijuna ljudi stoji stabilnije, razvija gospodarstvo i ne strahuje od budućnosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene