Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ulaskom u EU

Dani lovaca 'u mutnom' ističu 2013.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za domaće poduzetnike donosi nove prigode, ali i nove propise.

Primjerice, oni koji su do sada lovili u mutnom izbjegavajući plaćanja i do godinu dana, od ljeta 2013. na to mogu zaboraviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kozmetičke izmjene Kolakušić o predstečajnim nagodbama: Zbrajaju se golovi s jedne strane Slika nije dostupna Kazne i do milijun kuna Kreću inspekcije za kršitelje rokova plaćanja

Unija ne tolerira nelikvidnost, a kašnjenja s plaćanjem oštro kažnjava. Uz to carine za trgovinu s Europom nestaju, ali sa susjednim zemljama regije slobodne trgovine više neće biti. Ljeto 2013 hrvatskim poduzetnicima otvara vrata za veliki euro-biznis. Hrvatska postaje dio tržišta od 500 milijuna stanovnika koje je 190 puta veće od hrvatskog a BDP u Uniji prosječno po glavi stanovnika iznosi 24 300 eura.

'Što zapravo znači da je to jedna fantastična prilika za sve koji imaju dobar proizvod i koji se na vrijeme pripreme na činjenicu da postajemo dio tog tržišta', ističe Olgica Spevec, iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Konkurenti iz Europe nam ostaju konkurenti ali sada i partneri. Jer sve članice imaju zajedničku vanjsku carinu za proizvode izvan Unije.

Unutar Unije trgovina iz i prema Hrvatskoj postaje slobodna i carine se ukidaju. Istovremeno ukidaju se i sporazumi o slobodnoj trgovini Hrvatske sa zemljama koje nisu članice. No možda je najzanimljivije da se u Uniji, neplaćanje računa koje je u Hrvatskoj poprimilo zastrašujuće, razmjere neće tolerirati. 'Sva plaćanje u komercijalnim transakcijama neovisno da li se radi o privatnom, ili javnom sektoru, za sve njih vrijedi generalni rok plaćanja 30 dana', kaže Spevec.

Iznimno rokovi se mogu produžiti na 60 dana ali jedno ako se iz Ugovora vidi da to nije na štetu vjerovnika. Jačanje pozicije vjerovnika dodatno je u Uniji osigurano kaznama za neplaćeni račun od minimalno 40 eura ali svaka zemlja može donijeti i puno veći iznos kazne uz koji će se naplaćivati i kamate. Ovim mjerama žele se prvenstveno zaštiti manje tvrtke od puno moćnijih velikih korporacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene