Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor traži smanjenje kamata

Je li premijerkin ultimatum bankarima o nižim kamatama realan ili populizam?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor traži smanjenje kamata na kredite, posebno stambene, a teren za bankare pripremala je ministrica financija Martina Dalić koja i sama dolazi iz tog sektora.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Slika nije dostupna Gospodarski oporavak 'Kamate će vjerojatno rasti kao i 2009. godine'

Premijerka Kosor traži smanjenje kamata na kredite, posebno stambene, a teren za bankare pripremala je ministrica financija Martina Dalić koja i sama dolazi iz tog sektora.

Profesor u školi za cestovni promet Miljenko Lukiček tek je jedan od brojnih građana koji iz mjeseca u mjesec broje rate kredita. Stambeni kredit na 30 godina otplatio je tek dijelom, ali strah ga je budućnosti. 'U prvom redu životni troškovi su sve veći, plaće su takve kakve jesu, a u svakom slučaju i rate su sve veće. Iz mjeseca u mjesec čovjek sve teže vraća ratu kredita', kaže napominjući kako su mu sadašnje kamate previsoke.

>> 'Usklađivanje kamata je Vladin zadatak'

>> Ne nižim kamatama - i oni imaju loše uvjete zaduživanja

>> Premijerka bankarima: Snizite kamate!

U Hrvatskoj se one kreću od 6.5 do 7.5 posto na stambene kredite u eurima. Manje nego u Srbiji, ali više nego u EU, primjerice u Mađarskoj koja je bankama uvela porez te čak dvostruko više nego u Sloveniji. Bankari najavljuju mogući pad kamata, ali samo za pojedine klijente.

 

Porast 'rizičnih kredita'

'Oni koji su se u prošlosti manje rizično ponašali da im se kamata sukladno tome iz konkurentskih razloga korigira na dolje, ali treba reći da je i dalje veliki broj klijenata u kreditima koji su se rizično ponašali', tvrdi glavni analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić. U prošloj godini broj rizičnih kredita, odnosno onih koji se ne plaćaju porastao je na deset posto i to je razlog zbog kojeg banke ne odustaju od strogih uvjeta.

Kamate moraju biti usklađene s mogućnošću hrvatskih građana i to je zadaća koju treba napraviti Jadranka Kosor. Ako ne zna neka ode! Igor Dragovan (SDP) Predsjednik Uprave ZABE još nedavno je komentirao premijerkine apele da oni koji stoje dobro trebaju pridonositi u krizi. 'Razina dobiti povećava sigurnost, omogućava nova ulaganja i suočavanje s rizikom, ali ne oslobađa nijedan biznis obaveze da bude još efikasniji kako bi bio održiv i sljedećih godina', uvjeren je Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Banke zaradile 18 posto više

Zarada banaka za 2010. popela se na četiri milijarde i 600 milijuna kuna, čak 18 posto više nego godinu prije. Dok bankari tvrde da im je profitabilnost na najnižim razinama u regiji, oporba predlaže oporezivanje kamata iznad sedam posto.  'Kamate moraju biti usklađene s mogućnošću hrvatskih građana i to je zadaća koju treba napraviti Jadranka Kosor. Ako ne zna neka ode', tvrdi SDP-ovac Igor Dragovan. Građane je i sama pomisao na niže kamate razveselila, ali banke se vode logikom zarade, a vlada teško može nekoga ucijeniti da od toga odustane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene