Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMEMORACIJE U HRVATSKOJ

Jandroković na Mirogoju položio vijenac za žrtve na Bleiburgu: "To su žrtve zločina iz osvete, stradali su vojnici, ali i civili"

Gordan Jandroković na Mirogoju
Gordan Jandroković na Mirogoju Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na obilježavanju 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta, i polaganjem vijenca odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, uz izaslanika predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda i izaslanstvo, položilo je vijenac u ime Hrvatskoga sabora i Vlade u 11 sati kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Slika nije dostupna Govorio i o Bleiburgu Gordan Jandroković: ''Ako su poštivane procedure, nema razloga za odlazak Hrvoj Šipek''

Jandroković je nakon polaganja vijenaca rekao da su na Bleiburgu ubijani ljudi bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama.

"To su žrtve zločina iz osvete. Stradali su zarobljeni vojnici, ali i civili. Neki su bili i maloljetni. Riječ je zločinu o kojem moramo govoriti kako bi mlađe generacije znale. Zločin komunističkog režima bio je 45 godina strogo čuvana tajna. To najbolje govori da je počinitelje pekla savjest", rekao je šef Sabora. 

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je kako ne vjeruje da će biti problema kod raspuštanja Sabora u ponedjeljak. 

"Dogovor svih koalicijskih partnera je postignut. Nakon što sve točke izglasamo ide se u raspuštanje. Predsjednik je taj koji određuje datum. To su četiri datuma, 21. ili 28. lipnja, te 5. ili 12. srpnja. Očekujem da ćemo u idućih nekoliko dana saznati datum", rekao je Jandroković.

Na Mirogoju je položen je i vijenac Počasnog bleiburškog voda. Molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Islamsku molitvu - dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Komemoracija i u Splitu

U povodu 75. obljetnice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu, u subotu je u Splitu kod Spomen-obilježja domobranima na groblju Lovrincu održana komemoracija tijekom koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Odavanje počasti žrtvama komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu te svim stradalim Hrvatima održava se u organizaciji Koordinacija udruga županijskih ratnih postrojbi, koordinacija gradskih braniteljskih udruga, te gradskih i županijskih stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

Misa zadušnica služila se kod Kevine jame kod Radošića, gdje je za sada nepoznat broj žrtava pobijen te bačen u ponor.

Misa na Bleiburškom polju otkazana je zbog epidemije koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene