Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljeto je pravo vrijeme

Paprika ima duplo više C vitamina nego limun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se sjetimo ljetnih specijaliteta, rijetko kome na pamet neće pasti pečene ili pak punjene paprike.

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u svim blagodatima paprike. Ne samo u raskoši njezina okusa, mirisa i teksture, već i u ljekovitim svojstvima. Jer, svježa paprika je prvorazredno ljekovito povrće. Smatra se da plod paprike, zbog svojih antioksidanata i djelotvornih tvari, produžuje život.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaustavljen na granici Hrvati ga baš vole jesti, a sada pronađen štetan pesticid u njemu: Kamion vraćen u Egipat Slika nije dostupna Najnovije istraživanje OPREZ! Pretjerana konzumacija vitamina organizmu čini više štete nego koristi!

Kada ju je prije 500-tinjak godine Kolumbo donio iz Amerike nije ni slutio da će postati ne samo jestiva, već i jedna od najpopularnijih vrsta povrća. Naime, trebalo je proći čitavo jedno stoljeće da paprika od ukrasne biljke postane jestiva namirnica i prvoklasni specijalitet na tanjurima Europljana.

Danas poznajemo 200 vrsta paprike koje razlikujemo po obliku i boji. U našim krajevima paprika daje plodove jedanput godišnje, a u tropskim krajevima više puta tijekom godine, budući da su tamo pogodniji klimatski uvjeti.

Jedna od najvećih zabluda vezanih za vitamin C jest da njega najviše ima u limunu i naranči. Prava istina je da se u paprici nalazi skoro duplo više vitamina C nego u agrumima. Količina vitamina C u paprici ovisi o sorti te podneblju u kojem se uzgaja. Primjerice, kod nas količina vitamina C u jednoj paprici iznosi oko 110 mg. Našim je stanicma vitamin C potreban cijeli dan za brojne kemijske metaboličke procese. Vitamin C je tvar koja snaži imunitet. Paprikom akumuliramo dostatnu količinu vitamina C koju bi inače uzeli s više namirnica odjednom.

Treba imati na umu da kiseljenjem ili pak zamrzavanjem u hladanjaku paprika ne gubi svoju hranjivu vrijednost , a količina vitamina C u takvim paprikama gotovo je ista kao i u svježima. Ono što je također vrijedno kod paprike jest njezina niska kalorična vrijednost. Naime, 100 g paprike sadrži oko 40 kcal, što također ovisi o sortama. Osim sa C, paprika je bogata i vitamnima C, B, E i A te mineralima kao što su fosfor, željezo i cink.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene