Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utječe na centre u mozgu

Lijek koji gasi želju za kalorčnom hranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici su, čini se, stali u kraj našoj 'mračnoj' želji za kaloričnom hranom.

Jer, mnogi će potvrditi da im je kalorična hrana poput kobasica, sira, majoneze, pizze, hamburgera i pohanih šnicli zapravo najdraža i da ima nešto posebno u njoj, zbog čega postaje 'mračni predmet želja'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Slika nije dostupna uzbuna na bilicama Splitski zatvorenici pripremaju štrajk glađu, za sve je kriva pizza: Otkriveno tko je pokrenuo pobunu

Stoga je ovo najnovije otkriće kemikalije koja smanjuje apetit i oslobađa ljude od želje za kaloričnim obrocima više nego dobrodošlo. Riječ je o supstanci koja se nalazi u našem tijelu i prema istraživanjima, ona bi mogla biti nova vrsta dijetalnog lijeka. Prema tvrdnjama znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru, lijek bi trebao pomoći ljudima da smršave bez mučnih i iscrpljujućih dijeta i neželjenih posljedica.

Lijek na bazi supstance hemopresin trebao bi pomoći ljudima koji jedu iz zadovoljstva, a ne zato što su zaista gladni. Usto, lijek bi se trebao pokazati učinkovit i za liječenje alkoholičara i ovisnika o drogama.

Hemopresin funkcionira tako da utječe na centre u mozgu koji su aktivni kada netko uživa u hrani, alkoholu ili pak cigaretama, odnosno drogi. Voditelj istraživanja, dr. Garron Dodd vjeruje da je hemopresin može potisnuti osjećaj gladi bez neželjenih posljedica.

Testiranja su provedena na laboratorijskim miševima i dokazano je da hemopresin smanjuje njihov apetit. Također, kemikalija nije imala nikakve popratne efekte u vidu promjene ponašanja miševa. Idući zadatak znastvenika iz Manchestera jest otkriti kako navesti motak da proizvodi što više hemopresina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene