Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni detalji

VIDEO/FOTO Zagrebačka policija pronašla 400 kilograma droge: ''Ovo je najveća zapljena u posljednjih 10 godina''

Aktualno Galerija Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 8 Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 8 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 15 Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 15 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 17 Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 17 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 16 Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 16 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX +12 Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 14 Galerija 1/17 >>
Oko 400 kilograma droge vrijedne milijun eura, pakirane u 1686 paketa pripremljenih za daljnju neovlaštenu prodaju, pronašla je zagrebačka policija u iznajmljenoj vikendici na području Zeline u kojoj je bilo i oružja. Uhićena su dvojica muškaraca.

Oko 330 kilograma marihuane te 90 kila amfetamina, tzv. speeda, i gotovo 200.000 tableta sintetičke droge MDMA, otkrivenih u srijedu u kući na području Zeline, najveća je zapljena droge na zagrebačkom području u posljednjih 10 godina.

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim srpskim državljaninom i 26-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama i nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Sumnja se da su dvojica osumnjičenih, sa zasad više nepoznatih osoba, protivno odredbama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga na neutvrđen način, nabavljali veće količine marihuane, hašiša, MDMA-a, amfetamina i kokaina, a potom su to skrivali, miješali s punilima, vagali i prepakiravali u kući u Gornjem Orešju s krajnjim ciljem preprodaje.

Svoju sumnju policajci su potvrdili pretragom kuće kojom se koriste dvojica osumnjičenika, a u kojoj je pronađeno:

  • 329.944 grama marihuane pakirane u 292 omota
  • 90.034,5 grama amfetamina parkirano u 690 omota
  • 196.520 komada tableta MDMA
  • 2058 grama hašiša pakirano u 166 omota
  • 1043 grama MDMA-a pakirana u 508 omota
  • 76 grama kokaina
  • 25 litara tekućeg amfetamina
  • 30 litara metanola
  • 10 litara akumulatorske kiseline
  • 3012 grama praškaste materije nepoznatog kemijskog sastava
  • pet digitalnih vaga za precizno mjerenje težine.

Dio zaplijenjene droge, jedna četvrtina, predstavljen je i na samoj konferenciji za medije, a pretragom su pronađeni i oružje te eksploziv:

  • tri električne detonatorske kapisle
  • jedan kilogram plastičnog eksploziva
  • jedna strojnica s prigušivačem i pripadajućim spremnikom
  • 25 komada streljiva kalibra 9 mm
  • automatski pištolj s pripadajućim spremnikom
  • 20 komada streljiva kalibra 7.65 mm
  • 436 komada streljiva klibra 9 mm 
  • 24 komada streljiva 7,65 mm.

''Došlo se do saznanja da na lokaciji Gornje Orešje postoji obiteljska kuća koja služi za svrhu skladištenja droge i pripremanja droge za daljnju neovlaštenu prodaju. Prije dva dana uhićen je državljanin Republike Srbije prilikom izlaska iz navedenog objekta. Istoga dana uhićen je i državljanin Republike Hrvatske'', kazao je voditelj policijske Službe kriminaliteta droga Goran Lauš.

"Droga je bila prvenstveno namijenjena hrvatskom tržištu, ali je dio, vjerojatno, trebao biti prevezen i u susjedne zemlje", kazao je Lauš.

Osumnjičeni je dvojac protivno odredbama članka 3. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana nabavio oružje i streljivo čije je nabavljanje i posjedovanje građanima zabranjeno i potom ga sakrio u kući na području Gornjeg Orešja.

Također, kod 26-godišnjaka je pronađeno i nekoliko tisuća eura, a sumnja se da je novac pribavljen preprodajom droge.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenih predana su pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija međunarodna tjeralica Operacija Zadar: U Srbiji pao Hrvat zvan Brkovi, sumnja se da je vođa narkobande

Pročitajte i ovo Australian federal police Sad ga traže Slavili ga kao heroja, a onda... Australska policija spasila Hrvata koji je plutao oceanom. Uslijedio je dramatičan preokret

Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke Marija Goatti istaknula je da je ovo dokaz kontinuirano kvalitetnog rada policije: ''Zahvaljujući poduzetim koracima zagrebačke policije droga neće doći do ulice. Ovakva zapljena droge uklanja drogu s ulica te prevenira kaznena djela koja se vežu uz uporabu droga. Sva kaznena djela kao što su razbojništva, prijevare, teško ozljeđivanje i uvlačenje drugih u svijet kriminala, apsolutno se kvalitetnim kriminalističkim istraživanjem svode na minimum. Postoje brojni pozitivni učinci ovakvih policijskih aktivnosti. Zagrebačka policija ovim dokazuje ukupnost operativnog rada i ukupnost zapljene do završetka kriminalističkog istraživanja.''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene