Obavijesti Video Pretražite Navigacija
međunarodna tjeralica

Operacija Zadar: U Srbiji pao Hrvat zvan Brkovi, sumnja se da je vođa narkobande

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Za Hrvatom zvanim El Bigotes španjolska je policija raspisala međunarodnu tjeralicu, a uhićen je u Srbiji. Sumnjiči se da je vodio narkokartel.

Policija je u Srbiji uhitila 38-godišnjeg hrvatskog državljanina inicijala G. B. za kojim je raspisana međunarodna tjeralica iz Španjolske pod sumnjom za trgovinu drogom, izvijestile su španjolske novine Ideal.

Španjolska policija tvrdi da je uhićeni muškarac, u Španjolskoj poznat pod nadimkom "El Bigotes" (Brkovi), vođa organizirane kriminalne skupine koja je trgovala drogom u području južnog grada Granade.

Osumnjičen je da je od 2019. organizirao prijevoz droge iz Granade prema zemljama srednje Europe, pri čemu je mjesečno bilo prevoženo 100 kilograma droge u transportnim kamionima. Kamioni su navodno imali dvostruko dno, u kojem je bila skrivena droga ispod normalnog tereta.

Pročitajte i ovo Uhićen Matteo Messina Denaro vođa cosa nostre "Napunio sam groblje": Pao najtraženiji kum - Zovu ga Dijabolik, 779 dana mučio je dječaka i bacio ga u kiselinu

El Bigotes nije bio kažnjavan, a boravište je imao u luksuznom urbanističkom naselju u primorskom mjestu Marbelli, gdje se prikazivao kao turist. Ondje je živio s partnericom, također hrvatskom državljankom, koja se bavila estetikom.

Uvijek je bio u pratnji neimenovanog Srbina, osobnog čuvara. El Bigotes bi u njegovoj pratnji odlazio u Granadu, gdje je poslovao s vođama triju različitih kriminalnih organizacija, međusobno nepovezanim. Vođe tih skupina bile su u kontaktu s lokalnim ljudima koji su uzgajali marihuanu i hašiš, a koje bi zatim skladištili pa ukrcavali u transportne kamione koji bi odlazili u razne europske zemlje.

Španjolska policija počela je pratiti El Bigotesa u siječnju 2022. te nadzirala njegove sastanke s vođama skupina.

Operacija kodnog naziva Zadar

Tada je otpočela operaciju kodnog naziva Zadar, a otprilike u to vrijeme, 29. rujna 2022., El Bigotes je otputovao iz Španjolske.

U potrazi za njim policija je provela ukupno 26 pretresa nekretnina na području Granade i Marbelle, mjesta u južnoj pokrajini Andaluziji, u čemu je sudjelovalo 300 agenata španjolske Civilne garde.

Uhitili su 37 osoba te zaplijenili 350 biljaka marihuane i 65 hašiša, a također i vatreno oružje, skupocjene automobile te 325.000 eura u gotovini.

Pročitajte i ovo Ilustracija MLADOŽENJA NA SLOBODI Kako je zbog vjenčanja pao superkartel koji je kontrolirao čak trećinu kokaina u Europi

Španjolska policija nastojala je otkriti gdje se skriva El Bigotes, no problem su im bila njegova stalna putovanja i promjena boravišta između Hrvatske i Srbije. Informacije su zatim proslijedili hrvatskoj i srpskoj policiji putem kanala europske suradnje.

Zahvaljujući tome, srbijanska policija uhitila je El Bigotesa u Srbiji 13. siječnja pod uhidbenim nalogom koji je za njim raspisao sud u Granadi, izvijestile su lokalne novine Ideal. Osumnjičen je i za pranje novca, odnosno prikrivanje traga novca dobivenog od prodaje droge.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene