Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pravo na žalbu

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Majci za ubojstvo trogodišnjeg sina u Puli 33 godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio žalbu Puljanke Chiare Pašić kao neosnovanu i time je potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda. Pašić zbog ubojstva trogodišnjeg sina ostaje u zatvoru 33 godine. Potvrđena je i presuda maloljetnici.

Donošenjem presude u srijedu ona je postala pravomoćna. Odbijene su žalbe Chiare Pašić i 15-godišnje maloljetnice i potvrđena je prvostupanjska presuda i rješenje Županijskog suda u Puli-Poli.

Pašić je zbog kaznenog djela teškog ubojstva osuđena na kaznu dugotrajnog zatvora 33 godine. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 24. svibnja 2017. pa nadalje. 15-godišnjakinji je zbog kaznenog djela teškog ubojstva izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod najdulje tri godine.

Obje su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dijete koje se otimalo i plakalo. Ubojstvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi. Majka ubijenog trogodišnjaka Chiara Pašić i maloljetnica tijelo djeteta odnijele su do obale mora, a Pašić ga je bacila u more.

Pročitajte i ovo Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Majka osuđena na 33 godine Maloljetnica koja je pomogla ubiti dječaka za dvije godine mogla bi slobodno šetati svijetom, a da je nitko ništa ne pita

Pročitajte i ovo Pokop malog Denisa u Velikoj Kladuši (Foto: Pixell) Počelo suđenje u Puli Majka monstrum s maloljetnom pomoćnicom pred sudom: Denisa (3) ugušile su jastukom i bacile u more

Dijete joj smetalo da ode k dečku

"U izricanju kazne dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici, Vrhovni je sud Republike Hrvatske kao posebno otegotne okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optuženica iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju djela. Djelo je motivirano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu dečku kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpjelo agoniju koja je trajala oko pola sata. Zbog dubokog poremećaja ličnosti optuženica je u vrijeme događaja bila u stanju smanjene ubrojivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana", priopćeno je iz Vrhovnog suda.

Prema maloljetnici je primijenjeno maloljetničko pravo, a ne opće kazneno pravo. Kod maloljetnice su izraženi poremećaji u ponašanju. Dosadašnji odgojni utjecaji nisu djelovali.

"Prije je bila smještena u Domu za odgoj i u udomiteljskim obiteljima, odakle je bježala. S obzirom na vrstu kaznenog djela, njegovo počinjenje te teške obiteljske prilike maloljetnice, zaključeno je da je nužno maloljetnicu izdvojiti iz sredine u kojoj živi i prema njoj primijeniti socijalno pedagoški rad uz pojačane mjere odgoja. To se jedino može provoditi u zatvorenim uvjetima. Maloljetnici je izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana", dodaje se u priopćenju suda.

Protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda nije dopuštena žalba. Na Vrhovnom sudu smatraju da će dugotrajna kazna zatvora dosuđenog Pašić "utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano". Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je prouzrokovano žrtvi, navode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene