Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ISPOVIJESTI ZVIŽDAČICE

USKOK pokrenuo istragu i traži istražni zatvor za gradonačelnika Kutine i ostale

Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine
Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine Galerija 1/1 >>
Nakon policijske prijave USKOK je pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i trojicu njegovih suosumnjičenika za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem.

Uz gradonačelnika Kutine Zlatka Babića na meti istražitelja našli su se donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek o čijem će pritvaranju tijekom poslijepodneva odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Babića se tereti da je od studenog 2019. do travnja 2020. u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračunu za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina, koja je u većinskom vlasništvu grada. Babić je uz to s Kolsekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno i predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće za Koloseka, objavili su USKOK i policija ne otkrivajući identitete četvorice okrivljenika.

Navode i da je Kljakić udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Koloseku.

Babića USKOK i policija terete i da je od veljače 2020. do 30. travnja, koristeći službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a od Kljakića zatražio da kod Cvrtile osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama Eko Moslavine za zapošljavanje, što je Kljakić i učinio.

Kljakića terete također da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Babić i njegovi suosumnjičenici prenoćili su u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu USKOK-a gdje su dovedeni u srijedu kasno poslijepodne iz Kutine. Prije njih iskaz u USKOK-u je kao svjedokinja dala i zviždačica Cvrtila nakon čijih je optužbi pokrenut postupak protiv Babića i ostalih.

Pročitajte i ovo Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine, i Mislav Bago progovorila za emisije Nove TV Ispovijest zviždačice zbog koje je pao kutinski gradonačelnik: "Isplatilo se"
Pročitajte i ovo Adrijana Cvrtila, bivša direktorica Eko Moslavine NA DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE Provjereno doznaje: Smijenjena zviždačica koja je razotkrila zapošljavanja preko veze u Kutini

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina jesenas u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila USKOK-u, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te je istaknuo da kroz institucije Republike Hrvatske želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene