Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet okrivljenika

USKOK podigao optužnicu protiv policajaca: Otvorili vatru pa lažirali izvješće

Ilustracija
Ilustracija Foto: Denis Jerkovic/Cropix
Policajci su podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su neistinito naveli da ih je jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti te da su zbog toga upotrijebili vatreno oružje.

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv petorice policijskih službenika (1979., 1989., 1971., 1971., 1972.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljenom i drugookrivljenom stavlja na teret da su 9. studenoga 2023. u Sisku, kao policijski službenici PU sisačko-moslavačke, nakon što su prethodnog dana protivno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili službeno vatreno oružje prema nepoznatoj muškoj osobi koja je upravljala osobnim automobilom, uporabu prikazali kao ovlaštenu.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić "PRIJATELJSKA EMOCIJA" Turudić otkrio prve poteze, odgovorio i bi li se opet našao s Mamićem. Komentirao i rad europskog tužitelja: "Zemljama koje to nemaju je bolje"

Sukladno dogovoru su izradili i podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su neistinito naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije nepoznate osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, što su uspjeli izbjeći.

Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila.

Istoga su dana u službenim prostorijama PU sisačko-moslavačke podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iako su znali da to ne odgovara istini.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se"

Nadalje se trećeokrivljeni voditelj Službe kriminalističke policije, četvrtookrivljeni voditelj Službe za javni red i sigurnost i petookrivljeni zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke, terete da su provodeći kriminalističko istraživanje kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva na štetu prvookrivljenog i drugookrivljenog te provjeru opravdanosti i zakonitosti uporabe vatrenog oružja, vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da je na njihovu štetu počinjeno teško ubojstvo u pokušaju, odnosno da su neovlašteno, bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili vatreno oružje, poduzeli radnje u cilju da ih zaštite od disciplinskog i kaznenog progona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proglašen krivim Kaos na prometnoj cesti: Vozio u suprotnom smjeru pa skrivio nesreću s 2,42 promila u krvi

Tako je trećeokrivljeni 10. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su kolege zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje prema nepoznatom počinitelju kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Istoga dana je četvrtookrivljeni navedeno izvješće dostavio načelniku PU sisačko-moslavačke te mu predložio donošenje ocjene kojom se opravdava uporaba vatrenog oružja, nakon čega je petookrivljeni potpisao navedenu ocjenu u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Pročitajte i ovo Raskošno vjenčanje u Ljubljani Mladenka je maloljetna Svadba za pamćenje u susjedstvu: Za mladu iskeširali 100 tisuća eura, baka darovala vilu od 600 kvadrata

Osim toga se trećeokrivljeni tereti da nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza iako je znao da njezin sadržaj isključuje postojanje osnovane sumnje da je na štetu prvookrivljenog i drugookrivljenog počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju te da su navedenu snimku policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja u konkretnom slučaju, već je 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje navedenog dokaza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene