Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana pritvora

HAC: Uhićeni direktori spominjali Kalmetu i Livakovića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši i sadašnji uhićeni direktori Hrvatskih Autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb ostaju u jednomjesečnom pritvoru. Tako je odlučio sudac istrage Krešimir Devčić.

Tužiteljstvo smatra da postoji opasnost od utjecaja na 20-tak svjedoka. Kako doznajemo među njima nema resornog ministra Božidara Kalmete, kao ni bivšeg šefa Nadzornog odbora Zdravka Livakovića. No, njihova imena spominjana su u USKOK-u. Uhićeni direktori navodno su obojicu spominjali u svojim obranama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati Slika nije dostupna Nepravilnosti u nabavi Izmjena trase: 'HAC je trebao razvrgnuti ugovor'

>> Uhićeni 'četverac' sumnjiči se da je HAC oštetio za 26 milijuna kuna

'Ne preostaje nama baš nekakav veliki manevarski prostori niti nama kao braniteljima niti našim branjenicima. Sad eto moramo igrati na kartu iskrenosti', ističe Veljko Miljević, odvjetnik Josipa Sapunara. Aktivne obrane imali su i Zlatko Korpar, bivši šef Autoceste Rijeka-Zagreb, te HAC-ovac Jurica Prskalo.

Kalmeta: Mirno spavam

Crnjakov odvjetnik u USKOK je ušao s papirima. 'Ti papiri za sada nude pojašnjenje u odnosu na određeni dio inkriminacija koja se stavlja na teret mom branjeniku', rekao je Crnjakov odvjetnik Željko Žganjer.

Ministar Kalmeta ponavlja da je ministarstvo imalo samo dva posla s Fimi Medijom teška više od pola milijuna kuna, te da ne komentira istrage u tijeku. Prije godinu dana, nakon prvih uhićenja u HAC-u, od kamera nije bježao. Kaže da ne zna za Prskala, ali da on sasvim mirno spava.

Terete se za više kaznenih djela

Sva četvorica noć su provela u tzv. jedinici za zadržavanje na zagrebačkom Sjenjaku, nakon što su ih istražitelji u središtu USKOK-a ispitali o optužbama da su iz HAC-a preko tvrtke Fimi media izvukli 26 milijuna kuna.

Uhićeni čelnici HAC-a terete se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja.

Neslužbeno se doznaje da je, među ostalim, novac iz HAC-a tvrtka Fimi media Nevenke Jurak dobivala za organizaciju otvorenja novih dionica autocesta te razne medijske kampanje među kojima i za promociju elektronske naplate cestarina.  (J.F./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene