Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunska kazna

U Međimurju razotkriven kartel autobusnih prijevoznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri tvrtke sklopile su dva zabranjena sporazuma i tako na više od godinu i pol praktički ukinule konkurenciju u putničkom prijevozu na području Međimurske županije.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je oko milijun kuna kazne krapinskom autobusnom prijevozniku 'Presečki grupa' jer je sklopila dva zabranjena sporazuma s nekolicinom manjih prijevoznika (Rudi-express iz Mihovljana, Jambrošić tours iz Murskog Središća i Turist iz Sv. Martina na Muri), koji su za posljedicu imali stvaranje kartela i faktičnog ukidanja konkurencije na području Međimurske županije. Kažnjeni su i manji prijevoznici, ali svi s iznosima manjim od 100.000 kuna, s obzirom da je Agencija utvrdila da je do nedozvoljenog udruživanja došlo na inicijativu 'Presečki grupe'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Srbiji Ženu (69) udario kotač koji je otpao s autobusa, prikovao ju je za ogradu: Umrla je Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Detalji nesreće Zašto je sletio s ceste autobus pun djece? "Čovjek je bio odgovoran i procijenio da je bolje skliznuti u odvodni kanal"

>> HOK o osječkom kartelu: 'Agencija je narušila ugledf pekara i obrtnika'

'Inicijator Presečki grupa snosi najveću odgovornost za sklapanje tog sporazuma pa mu je stoga izrečena i najveća kazna, dok su svim sudionicima sporazuma u obzir uzete olakotne okolnosti s obzirom na vremensko i teritorijalno ograničenje sporazuma – odnosio se samo na područje Međimurske županije, a neke njegove odredbe nisu primijenjene u praksi', stoji u priopćenju AZTN-a.

Konkretno, početkom veljače 2011. sklopljen je Sporazum o poslovnoj suradnji, a mjesec dana kasnije i Ugovor o zajedničkom obavljanju županijskog linijskog prijevoza na području Međimurske županije. 'Ti akti sadrže odredbe o izravnom utvrđivanju cijena javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije, međusobnoj podjeli tržišta u toj županiji, kontinuiranom usklađivanju politike nastupa na tržištu te usklađivanju i registraciji autobusnih linija i zajedničkom sudjelovanju u svim budućim natječajima za obavljanje usluge posebnog linijskog prijevoza učenika osnovnih škola u Međimurskoj županiji', pojašnjava AZTN.

Spomenutim je dokumentima prekršen Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, a kršenje je trajalo od 1. veljače 2011. do 9. listopada 2012. godine.

'Agencija je nesporno utvrdila kako su sporazumi sklopljeni na inicijativu Presečki grupe i to neposredno nakon što je na provedenom javnom natječaju, u konkurenciji s još pet prijevoznika, među kojima su bili i Rudi-express, Jambrošić Tours i prijevoznik Turist, Presečki grupa od Međimurske županije dobila svih 106 dozvola za obavljanje prijevoza na području županije. Između potpisnika ugovora tako je pismeno utvrđen dogovor o jedinstvenim cijenama voznih karata i podjeli linija odnosno tržišta u točno određenim omjerima, kojeg su se oni u praksi i pridržavali', dodaje AZTN.

'Nedvojbeno je kako su se poduzetnici, umjesto uobičajenog tržišnog ponašanja, odnosno prihvaćanja rizika konkurencije, dogovorili o cijenama i podjeli tržišta, a na štetu korisnika svojih usluga, građana i učenika Županije jer su oni, bez obzira na veći broj prijevoznika i razlike u kvaliteti usluge, ipak plaćali iste cijene prijevoza koje je diktirao međusobni dogovor autobusnih prijevoznika. U ovom slučaju radi se o dogovoru o cijenama, podjeli tržišta, zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu koji je postignut između konkurenata odnosno poduzetnika na istom tržištu, a koji su Zakonom izričito zabranjeni. Dakle, radi se o sporazumu koji je zabranjen prema cilju pa njegov učinak i nije bilo potrebno dokazivati', stoji, između ostalog, u priopćenju AZTN-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene