Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umrla od hladnoće

Tragedija na talijanskoj planini: Poginula hrvatska novinarka i alpinistica (26)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Padala je noć, a s njom i temperature. Kolega nesretne Anje, 29-godišnji alpinist bdio je nad njom čitavu noć, no nije mogao pozvati pomoć - na njihovim mobitelima nije bilo signala.

Hrvatska alpinistica i novinarka Anja Grgić sa svojim se kolegom odlučila popesti na Veliki vrh planine Lavaredo u Italiji. U svojem je naumu, ovo dvoje mladih u konačnici uspjelo, no spuštanje je ovu mladu 26-godišnju novinarku umorilo te su odlučili stati kako bi se odmorili.

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog protiv 33 ljudi Na snagu stupile prve sankcije EU-a zbog smrti Alekseja Navaljnog Giorgio Napolitano U 98. godini života Umro je bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano

Anja je bila potpuno iscrpljena i više nije mogla nastaviti sa spuštanjem. Sunce je već počelo zalaziti kad je njezin kolega odlučio da će se pokušati spustiti i dozvati pomoć. Anju je osigurao užetom te se počeo spuštati.

FOTO Najteža nesreća u povijesti uspona na Mt Everest! Alpinisti iz Zadra izbjegli tragediju!

No, nakon što se spustio nekoliko stotina metara shvatio je da je premračno da bi mogao nastaviti, budući da je oko njega bio snijeg, a on nije imao potrebnu opremu. Nekoliko puta je pokušao mobitelom pozvati pomoć, no nije bilo signala, opisuje detalje talijanski Trentino.

Navodno su komunicirali međusobno nekoliko puta sve do 4 ujutro, kada ona više nije odgovarala. Iduće jutro, oko 8 sati uočili su ih austrijski alpinisti koji su uspjeli odmah pozvati pomoć. Ubrzo su stigli spasioci i helikopter, no nažalost, bilo je prekasno.

FOTO Najteža nesreća u povijesti uspona na Mt Everest! Alpinisti iz Zadra izbjegli tragediju!

'Ovo je veliki šok i gubitak'

U našu je redakciju stiglo priopćenje Prvog radia, za koji je radila Anja Grgić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U dubokoj boli javljamo da je naša kolegica Anja Grgić (1988.) tragično preminula. Tek jučer smo dobili prve informacije rano ujutro, te cijeli dan pokušavali saznati što više. Prema prvim navodima, tragedija se dogodila u talijanskim planinama. Točne okolnosti se još uvijek utvrđuju te vas molimo za poštivanje privatnosti i tuge njene obitelji, prijatelja i kolega.

Oproštaj od drage kolegice bit će u četvrtak, 26.lipnja u Bjelovaru.

Bila nam je velika čast poznavati ju i surađivati s njom, te je ova vijest za sve nas veliki šok i gubitak."

Dirljiva poruka kolega na Facebooku:

"Imala je nepunih 26 godina i bila je neobična. A na neobičan način nas je i napustila. Hippie s biciklom s košarom koja je voljela posebnu glazbu, posebne ljude i posebne rečenice. Prva ja sam joj znala reći da nije u stanju pitati ni hoćemo li hranu naručiti na "običan" način, nego je tu uvijek morala biti ubačena neka "Kafka" rečenica... oduševljavala je glasom, nekad zadavala glavobolju svojom tvrdoglavošću, nasmijala "slučajnim" puštanjem Petra Graše u programu (nikad ti nismo povjerovali da je bilo slučajno :)), iznenađivala inteligencijom, a sve očaravala šarmom... Zapravo je bila puna života i potencijala, i koristila ga je punim plućima.. A sada živi negdje drugdje.. Mislimo da joj je ovdje ipak bilo preobično..

Anja naša, koliko se god trudili, ove riječi je nemoguće uljepšati jer lome srce... I nema šanse da takav specijalac ne ostavi traga na nama... Pamtiti ćemo te zauvijek, i kada god budemo čuli nekoga tko nešto "zaista smatra" nema šanse da te se ne sjetimo! Uživaj gore, volimo te...", poruka je njezinih kolega na Facebooku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene