Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s vatrom nije gotova

Požar kod Trogira ušao u drugu noć. Gasitelji ostaju dežurati do jutra za kada je najavljeno novo jugo

Aktualno Galerija Slavko Tucaković Slavko Tucaković Foto: DNEVNIK.hr Požar u Dalmaciji - 2 Požar u Dalmaciji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Dalmaciji - 1 Požar u Dalmaciji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Dalmaciji - 3 Požar u Dalmaciji - 3 Foto: DNEVNIK.hr +7 Požar u Dalmaciji - 4 Galerija 1/12 >>
Vatrogasci se još bore s požarom koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu. Prema procjeni glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića, dosad je izgorjelo oko 1400 hektara raslinja i nešto borove šume. Iako je buktinja u utorak ujutro stavljena pod kontrolu, jak vjetar razbuktao je požar poslijepodne pa su pozvani vatrogasci iz svih priobalnih županija. Ipak, do ponoći situacija je bila malo povoljnija.

* Izgorjelo je oko 1400 hektara

* Požarište su u utorak obišli ministar Banožić i admiral Hranj

* Uzrok požara je iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova

* Nakon smirivanja tijekom jutra, požar se ponovno aktivirao u utorak poslijepodne

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

00:00 Reporter Ivan Kaštalan u Večernjim vijestima Nove TV ponovio je kako je situacija, srećom, povoljnija nego poslijepodne. Još su aktivni neki požari, no vjetar je stao. 

Za ujutro je najavljeno jugo, ali dobra vijest je da se dižu i kanaderi koji su danas doslovno spasili nekoliko kuća. Na terenu je 120 vatrogasaca.

"Najvažnija vijest je da nije bilo uništenih kuća niti ozlijeđenih vatrogasaca", izvijestio je Kaštelan. 

23:26 Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, situacija na požarištu je mirnija u odnosu na onu poslijepodne. Vjetra nema, na terenu su svježe snage - raspoređeno je 67 vatrogasaca i 25 vozila na području zaleđa, a na području Trogira još 50-ak vatrogasaca čuva požarište. Aktivno je nekoliko krakova vatre, ali daleko od kuća pa objekti nisu ugroženi. 

22:29 Kako Hina doznaje od županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića, večerašnja situacija je slična onoj od sinoć, a to znači da daleko u brdu gori, dok vatre srećom nema oko kuća. Rekao je da je Labin obranjen, da će večeras na terenu ostati 120 vatrogasaca, dok će ujutro nove snage slati po potrebi.

22:00 Marin Buble, vatrogasni zapovjednik za područje Trogira i Segeta Gornjeg, javio nam se nakon cjelodnevnog boravka na terenu. Za DNEVNIK.hr rekao je kako vatrogasci ostaju na ključnim punktovima pratiti stanje kroz cijelu noć.

"Ujutro nastavljamo. Na ovom području pomažu nam pripadnici Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik", rekao je.

19:33 S požarišta u zaleđu Trogira ponovno se javio Ivan Kaštelan koji je izvijestio kako požar još nije pod kontrolom.

"Prije sat vremena ispratila nas policija iz Labina, rekli su da je to zbog naše sigurnosti, gotovo tu do autoceste odakle možemo pratiti požar", kazao je Kaštelan, a potom razgovarao s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

"Nešto ranije bila je drama, borili smo se za svaku kuću sa zemlje i iz zraka, ali nije jedna nije stradala, nitko nije ozlijeđen. Ovo što sada gori je nepristupačan dio terena", rekao je Tucaković.

Istaknuo je kako će dolaskom mraka zračne snage otići, no vatrogasci na tlu su se pripremili za noć.

"Zamijenit ćemo snage i branit ćemo kuće i imovinu cijelu noć", rekao je Tucaković dodajući kako je iz drugih županija pristiglo 50-ak vatrogasaca. Vojska se, kaže, povukla s požarišta, a aktivirat će se ponovno ujutro na mjestima gdje je sigurno.
Što se tiče vremenske prognoze za srijedu, ni ona nije sjajna, najavljeno je jačanje juga pred promjenu u četvrtak.

"Sigurno će nam i prognoza zadati glavobolje, a otežavaju nam i novi požari na području Šibensko- kninske županije, tri su uz granicu s BiH“, rekao je Tucaković i poslao poruku neodgovornima.

"Na dva mjesta, u razmaku 200 metara netko je zapalio. Pozivam te neodgovorne ljude da se prestanu igrati i paliti vatru, dovoljna je jedna iskra i vidite što nastane“, kazao je.

Procjenjuje da je u odnosu na brojke od prije podne do sada na području Trogira izgorjela dvostruka površina, odnosno oko 1400 hektara.

18:30 Prema trenutno raspoloživim podacima, na terenu su od domicilnih snaga ukupno 123 vatrogasca sa 54 vatrogasna vozila.

S područja drugih županija ukupno je angažirano 28 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila i to Državna intervencijska postrojba Zadar, Državna intervencijska postrojba Dubrovnik, JVP Knin, JVP Vodice i JVP Šibenik. Ukupno je angažiran 151 vatrogasac sa 64 vatrogasna vozila.

Osim zračnih snaga angažirani su i protupožarni zrakoplovi: 3 Canadaira, 3 Air Tractora, 1 helikopter Mi8 s uređajem za gašenje.
U dolasku su vatrogasci iz Ličko-senjske županije sa 19 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

17:05 Reporter Ivan Kaštelan javio se s požarišta na području Planog i Labina Dalmatinskog. Nema dobrih vijesti. 

"Nalazimo se na cesti koja spaja autocestu s obalom, od Planog do Labina, i s obje strane buja požar. Kanaderi su morali doći skroz blizu da zaštite kuće", izvijestio je Kaštelan.

O dramatičnom stanju na terenu govorio je njegov gost, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji poručuje – situacija je ozbiljna.

Slavko Tucaković Slavko Tucaković (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nakon smirivanja situacije tijekom jutra, oko 13 sati je došlo do naglog razbuktavanja požara, krenulo je prema Labinu, Ivkovićima. Kod svake kuće smo rasporedili jedan kamion i tu će biti ta bitka ako do požara dođe, nadamo se da ćemo ga zaustaviti i ranije, ovo je jedno dodatno osiguranje. Bitno je da ovdje ni jedan vatrogasac nije ozlijeđen, da ni jedna kuća nije izgorjela. Borit ćemo se dalje", kazao je Tucaković dodavši kako su trenutačno u zraku tri kanadera i tri Airtracktora koji bacaju i vodu i pjenilo.

"Dolazi i četvrti Airtraktor, koriste se svi raspoloživi resursi tako da do mraka pokušamo smiriti. Jako je puno dima, ništa se ne vidi, jako su teški uvjeti za gašenje požara", kazao je.

Rekao je i kako je naredio dolazak dodatnih vatrogasnih snaga iz svih priobalnih županija kako bi se zamijenili ljudi koji su već iscrpljeni.

"Borit ćemo se sigurno cijelu noć i sutrašnji dan. Fronta je ogromna, požar se raširio na sve strane, vjetar je napravio veliki problem, ugasimo jedno mjesto, uzimamo opremu i bježimo na drugo mjesto. Zamijenit ćemo ljude i nastaviti s borbom", rekao je Tucaković i naglasio kako prema večeri očekuje pad vjetra koji, srećom, ne puše u priobalju. Na požarištu prema samom Trogiru, kazao je, nema problema.

16:13 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovjed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga kao pomoć u gašenju požara kod Segeta Gornjeg i Planog. Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

14:44 Županijska cesta ŽC 6091 (Plano-Prgomet) zatvorena je za promet zbog gašenja požara. Promet se preusmjerava obilazno, javlja policija.

14:28 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan javlja da vatrogasci nastoje obuzdati buktinju koja se približila napuštenom diskoklubu.

14:09 "Požar se na sjevernoj strani aktivirao užasnom brzinom zbog vjetra. Dignuti su jedan kanader i dva zračna traktora. Sve to jako ružno izgleda, ne možete vjerovati što se dogodi u 40 sekundi", rekao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

14:02 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan javlja kako se požar ponovo aktivirao. 

13:56 "Očevidom požara koji je izbio jučer u Segetu Gornjem utvrđeno je kako je uzrok istoga iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova. O svemu utvrđenome izvijestit ćemo nadležno državno odvjetništvo", priopćila je PU splitsko-dalmatinska. 

 13:21 Prema procjeni glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, izgorjelo je oko 700 hektara. "U vezi s uzrokom požara policija radi svoj posao", rekao je Tucaković. 

11:35 HV je na vatreni ponedjeljak angažirao najviše protupožarnih snaga u sezoni. Priopćenje MORH-a o požarima pogledajte OVDJE.

11:00 Ministar obrane Mario Banožić obišao je protupožarne snage koje gase požar kod Segeta Gornjeg. Kazao je da je jučer bio najteži dan po angažiranosti protupožarnih snaga. "Bilo je čak 10 protupožarnih naleta i 52 sata naleta. 

Utrošeno je više od 32.000 goriva. Ispušteno je više od dvije tone vode na različita požarišta. Tako pokušavamo zaustaviti sve požare. Jučer su u jednom trenutku bila otvorena tri požarišta. Najveće je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Otvorilo se i požarište u Drinovcima u Šibensko-kninskoj županiji te Bili Brig u Zadarskoj županiji. Uspjeli smo sa zrakoplovnim snagama pokriti sve potrebe požara, a jedan kanader otišao je i u Tursku", kazao je Banožić.

10:17 DVD Trogir objavio je na Facebooku snimku požara i borbe vatrogasaca s vatrenom stihijom.

 

10:05 Radio Dalmacija objavila je novu, jutrošnju snimku vatrogasaca na požarištu kod Trogira.

   

9:30 Na internetskoj stranici projekta EFFIS ucrtana je procijenjena opožarena površina u Segetu Gornjem.

8:29 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao nam je da je sada stanje puno bolje. Nema otvorene vatre i u tijeku je izdimljavanje. "Stanje je dobro, nema više toliko izdimljavanja, nema opasnosti. Noćas je bilo ružno, obranjene su kuće, benzinska crpka, sada je situacija puno, puno bolja.

Sada je samo dim na sjeveroistočnom dijelu u jednoj uvali. U zraku se osjeti dim, da ne kažem smrad, ali nema otvorene vatre. Trenutačno su dva kanadera otišla na punjenje", rekao nam je Tucaković.

9:14 Hrvatska vatrogasna zajednica u priopćenju je navela najnovije informacije vezano za opožareno područje kod Trogira. 

"Tijekom noći na požarištu kod Segeta Gornjeg je došlo do pogoršanja. Na zahtjev vatrogasaca 3. kolovoza od 1 sat zatvoren je za sav promet cesta D 8 od benzinske postaje Perić do rotora za Novi Čiovski most. U 02:40 angažirane su dodatne vatrogasne snage iz JVP Split, Sinj, Podstrana, Makarska, DVD Klis, Gata, Kučiće, Muć, Split, Brela i Slatine. Trenutno procijenjena opožarena površina iznosi 550 ha, a od 06:05 sati radi pomoći u gašenju na požarište su stigla i dva protupožarna zrakoplova Canadaira.

Ukupno je do sada u gašenju sudjelovalo 194 vatrogasca sa 49 vatrogasnih vozila iz JVP-a: Split, Trogir, Sinj i Podstrana te DVD-a: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje, Split, Omiš i Dugi Rat, DIP-a Split te pripadnici PP NOS-a HV-a", naveli su u priopćenju. 

Dojavu za požar Županijski centar Split zaprimio je jučer u 10:15 sati, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.

8:08 Požarište će od 10:30 obići i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera OSRH-a admiral Robert Hranj.

7:58 "Ako ne bude vjetra, požar bismo trebali staviti pod kontrolu danas", rekao je jutros za DalmacijaNews zapovjednik županijskih vatrogasaca Ivan Kovačević. Kuće su obranjene, nema potrebe za evakuacijom stanovništva, a nije bila ugrožena ni benzinska stanica na trogirskoj zaobilaznici.

7:57 Oko 5:15 uspostavljen je promet na Magistrali (DC-8) kod Trogira koji je ranije bio potpuno prekinut, javila je policija. Na trogirskoj zaobilaznici sada se vozi naizmjenično.

Vatrogasci su cijelu noć gasili požar koji je u ponedjeljak buknuo u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu, a do ponoći je izgorjelo oko 550 hektara pretežito niskog raslinja i nešto borove šume, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

Vatrogasci i dalje dežuraju na dijelovima požara koji je pod nadzorom, dok veći dio vatrom zahvaćenom područja još uvijek nije stavljen pod kontrolu, pa vatrogasci i dalje gase vatru, rekli su u tom vatrogasnom središtu. Rano jutros dignuta su dva kanadera. 

Na požarištu kod Segeta Gornjeg u ponedjeljak, 2. kolovoza, bilo je angažirano ukupno osam protupožarnih zrakoplova, i to četiri zračna traktora, tri kanadera i jedan helikopter iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Tijekom poslijepodneva u ponedjeljak, 2. kolovoza, na požarište je upućeno i 26 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Zbog tog požara u ponedjeljak poslije podne oko sat vremena bilo je obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku Zračnu luku te su zrakoplovi preusmjeravani u zračne luke u Zadru i Zagrebu.

"Požar se ponovno aktivirao, ali ne prijeti kućama. Vatrogasci su se rasporedili u blizini objekata i spremni su ako zatreba. Problem stvara vjetar", rekao je sinoć Marin Buble, vatrogasni zapovjednik trogirskog područja.

"Dana 3. 8. 2021. oko 00:30 na zahtjev vatrogasaca za sav je promet zatvorena DC-8 od BP Perić do skretanja za rotor prema Čiovskom mostu, trogirska obilaznica, a promet se preusmjerava kroz Trogir", doznaje se. Marin Buble nešto prije ponoći govorio je da je stanje relativno mirno, ali se još ne može reći da je požar potpuno lokaliziran.

"Nema aktivne vatre, nadamo se da neće doći do obnavljanja požara", rekao je za DNEVNIK.hr, a za Večernje vijesti Nove TV je dodao: "O većim štetama nisam upoznat. Sve smo kuće obranili, pa smo dosta zadovoljni." Zračne snage povukle su se s dolaskom mraka, ali na tlu dolazi smjena vatrogasaca i sada se raspoređujemo za noć", kazao je Buble. Ozlijeđenih na sreću nema.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene