Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kokainska mreža

'Riječ snijeg se u razgovorima nije odnosila na kokain. Tih je dana stvarno padao snijeg'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kokain su nabavljali u Južnoj Americi te Amsterdamu, a o daljnjoj prodaji su se dogovarali putem SMS poruka, telefonski i internetom, rekla je zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak je počelo suđenje braći Petru i Anti Ćosiću iz Tomislavgrada te još četvorici optuženih zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina iz Brazila vrijednog 12,8 milijuna eura. Nakon polusatnog čitanja optužnice svi su rekli da se ne osjećaju krivima.

Pročitajte i ovo Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Užas u Dalmaciji Uhićen Splićanin koji je držao 67 pasa i dva vuka: Doznajemo zašto zvijeri ne mogu natrag u prirodu Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Prvooptuženi Petar Ćosić (43) se tereti da je ustrojio zločinačku organizaciju radi dopreme kokaina u Hrvatsku. U optužnici se navodi da je od siječnja 2010. do svibnja 2011. u Brazilu nabavljao kokain te ga potom preko svoje mreže distribuirao do španjolskih luka, a zatim prodavao po Europi.

Među optuženima je i njegov brat Ante Ćosić, te Manuel Vulić s prebivalištem u Pragu, splitski pomorac Stanislav Knežević, Zagrepčanin Vlatko Šoš i Zadranin Serđo Rimanić, koji se za razliku od Petra Ćosića brane sa slobode.

Optužnicu od nekoliko desetaka stranica pročitala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Natalija Petković, svi optuženici su rekli da je razumiju, da se ne osjećaju krivima za ono što im se stavlja na teret, te će svoju obranu iznositi nakon dokaznog postupka.

Zamjenica ravnatelja USKOK- a Natalija Petković je pak rekla da će tijekom sudskog postupka dokazati kako se šest optuženih organiziralo u zločinačku organizaciju kojoj je na čelu bio Petar Ćosić, a sve da bi nabavljali kokain kojeg su potom prodavali po zemljama Europske unije.

Velik ulov: Zaplijenjene 2 tone kokaina, vrijednost - 56 MILIJUNA dolara!

Rekla je kako su kokain nabavljali u Južnoj Americi te Amsterdamu, a o daljnjoj prodaji su se dogovarali putem SMS poruka, telefonski i internetom. Krivotvorili su putovnice kako bi im bio olakšan put do krajnjeg odredišta.

USKOK smatra da su dogovorno prokrijumčarili 338 paketa s ukupno 338,9 kilograma kokaina čistoće veće od 77 posto.

"Dokazat ćemo da su se susretali i s drugim pripadnicima međunarodnog kriminalnog udruženja, te putovali po svijetu i krijumčarili drogu. Upute i naloge su bespogovorno izvršavali i tako ostvarivali profit, a sve na štetu zdravlja ljudi", kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Natalija Petković.

Zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, branitelj prvooptuženog Petra Ćosića rekao je kako ni nakon dvije godine od podizanja optužnice u njoj nije navedeno mjesto i vrijeme radnje, način počinjenja, a ni sudionici.

"Mi ćemo u postupku dokazivati da je Petar Ćosić imao dućan sportske odjeće i da ono što mu se pripisuje u optužnici kao putovanje po svijetu radi prodaje kokaina zapravo je nabava odjeće za dućan. Dokazat ćemo i to vrlo jednostavno, putem Googla da njihovi međusobni razgovori koji su snimljeni, a odnose se na riječ "potres" zaista i je priča o potresu, jer se u to vrijeme dogodio jedan katastrofalnih razmjera", kazao je odvjetnik Pavasović Visković.

Također će, kako je rekao, dokazati i da je riječ "snijeg" koju USKOK u optužnici također navodi kao dio tajnog govora opruženih, nije tajni jer je u to vrijeme na odredištima na kojima su stanovali zaista padao snijeg.

Domaća zločinačka organizacija je uhićena u velikoj akciji USKOK-a u svibnju 2011. godine u čemu je sudjelovala i američka DEA-e. Sumnjičilo ih se da su dio međunarodne kokainske piramide koja je po Europi prodavala kokain iznimne čistoće.

Prvotno ih je bilo deset optuženih, no sud je postupke razdvojio jer se preostala četvorica s prebivalištem izvan Hrvatske nalaze u bijegu.

Suđenje se nastavlja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene