Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novcu ni traga

Split: Optuženi za pljačku stoljeća iznose obranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje okrivljenicima za pljačku 15 milijuna kuna iz središnje splitske pošte u ožujku 2008. danas je na Županijskome sudu u Splitu nastavljeno iznošenjem obrane Miroslava Hršuma, koji je rekao da se ne osjeća krivim i da je policija batinama od njega iznudila iskaz.

Pljačku je izvela skupina iz Srbije, BiH i Hrvatske. Hršum je jedan od sedmero kojima se sudi za pomaganje pljačkašima, a od četvero pljačkaša dvojici se sudi u odsutnosti, jedan je poginuo, a jednome se ne zna identitet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prevezen u bolnicu VIDEO: Cokariću pozlilo, prekinuto suđenje Slika nije dostupna Novac isčeznuo Split: Pljačka stoljeća čeka dokaze

>> Split: Pljačka stoljeća čeka dokaze

Hršum se sucu predsjedatelju Bruni Kleinu požalio na ponašanje splitske policije ističući kako su ga 'kidnapirali' i od njega iznudili iskaz. 'Uhićen sam 9. svibnja 2008. godine kada su me maskirane osobe vezale i zalijepile trakom te odvele u nepoznatom smjereu. Satima su me tukli i iživljavali se na meni. Toliko su me tukli da sam rekao kako ću sve potpisati samo da prestanu s tim. Pred istražnim sam se sucem branio šutnjom. Do tamo sam jedva došao zbog bolova od toga što me policija palicama tukla po tabanima. Izgubio sam i nokte. O tome postoje i fotografije, pa i liječnički nalazi', rekao je Hršum, s kojim je tijekom iznošenja obrane sjedio prevoditelj za srpski jezik.

Odbijaju odgovarati na pitanja tužitelja

Hršum je odbio odgovarati na pitanja zamjenici tužitelja USKOK-a Nataliji Petković, rekavši da je to zato što se ni tužiteljstvo nije pokazalo čovječnim i reagiralo na njegovo fizičko i psihičko zlostavljanje. Kazao je kako su mu u policiji dali fotografije ispod kojih je pisalo Jozo Certa tražeći od njega da ga prepozna. 'Ja ne znam tko je Jozo Certa. Od svih optuženih jedino znam Miru Cokarića, i to već godinama. Pomogao mi je kad sam došao u Split. Poznam, doduše nešto slabije, i njegovog brata Emila Cokarića. Ostale ljude ja ne poznam', odgovarao je na pitanja suca prvooptuženi Miroslav Hršum. Suđenje se nastavlja sutra također iznošenjem obrana, koje bi do kraja tjedna trebalo završiti.

Dosad je u dokaznom postupku ispitano nekoliko desetaka svjedoka, preslušane su audiosnimke razgovora među okrivljenicima, a pregledane su i videosnimke s nadzornih kamera u središnjoj pošti. Pljačku su izveli Zoran Stevanović (36) i Milan Mitić (49), kojima se sudi u odsutnosti, a treći pljačkaš iz Srbije Strahinja Rašeta (23) poginuo je u Beogradu devet mjeseci nakon pljačke, kad je podmetao eksploziv pod automobil Milana Mitića, s kojim se posvađao zbog podjele opljačkana novca. Na optuženičkoj su klupi njihovi pomagači: Jozo Certa (43), Miroslav Hršum (47), braća Miro (56) i Emil Cokarić (50), službenica Hrvatske pošte u Splitu Vesna Vuco (47), Mladen Stupalo (44) i Boris Marušić (43), koji su uhićeni i pritvoreni dva mjeseca nakon pljačke. Splitska je policija u kotlovnici bolnice na Križinama pronašla 1,5 milijuna kuna koje je skrio kotlovničar Emil Cokarić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene