Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primanje mita i zlouporaba položaja

Slučaj 'Pohlepa': Optužnica poreznim inspektorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon provedene istrage u predmetu 'Pohlepa', USKOK je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice djelatnika Porezne uprave Ministarstva financija, koje se tereti za više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta protiv voditelja Porezne ispostave u Belom Manastiru 51-godišnjeg Z. R. te dvojice inspektora osječkog Područnog ureda Porezne uprave, 38-godišnjeg D. G. i 41-godišnjeg N.Č., izvijestio je USKOK na internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Kazimir Bačić USKOK objavio Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića: Poznato za što se sve terete

Optužnicom se okrivljenog Z.R. tereti da je od veljače 2007. do početka lipnja ove godine, kao voditelj belomanastirske Porezne ispostave tražio i primio mito. Nakon što je u jednom predmetu kupoprodaje nekretnine utvrdio da će nastupiti porezna zastara, pozvao je jednu mušku osobu u službene prostorije ispostave te je od nje zatražio 200.000 kuna kao protuuslugu za puštanje predmeta u zastaru.

Budući da muškarac nije imao traženi iznos u gotovini, Z.R. je zatražio da mu dio iznosa podmiri obavljanjem građevinskih radova na njegovoj obiteljskoj kući, a dio preda u gotovini, na što je muškarac pristao. Po obavljanju građevinskih radova u vrijednosti od najmanje 5500 eura, okrivljeni inspektor je zatražio dodatne radove, u vrijednosti od najmanje 45.000 kuna, nakon čega je od te osobe u više navrata tražio obavljanje radova ili isplatu u protuvrijednosti od 6000 eura.

Okrivljenika Z.R. optužnicom se tereti i da je tijekom 2007. godine, u Belom Manastiru pribavio jednom prodavatelju nekretnine znatnu protupravnu imovinsku korist, jer nije donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze, niti je službenicima ispostave naložio donošenje rješenja, iako je prethodno utvrdio da će u navedenom predmetu nastupiti porezna zastara. Na taj je način toj osobi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 309.342 kune.

Okrivljenici D.G. i N.Č. optuženi su da su od siječnja do lipnja ove godine u Osijeku i Belom Manastiru, kao inspektori osječkog Područnog ureda Porezne uprave, tijekom poreznog nadzora od direktora jedne tvrtke tražili i primili mito. Tereti ih se da su u više navrata od njega tražili 10.000 eura, kako u zapisniku ne bi naveli sve utvrđene činjenice, na što je ovaj i pristao te im je 4. lipnja 2009. u Osijeku predao zatraženi iznos.

Ovu dvojicu okrivljenika USKOK tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine, provodeći inspekcijski nadzor iste tvrtke, u zapisnik unijeli neistinite podatke o izvršenim investicijskim ulaganjima u iznosu od 464.060 kuna, te na taj način toj tvrtki omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od 102.093 kune.

Okrivljenik D.G. optužen je za još jedan slučaj traženja i primanja mita, odnosno da je od ožujka do svibnja 2009. ove godine nakon obavljenog poreznog nadzora u jednoj tvrtki, direktor te tvrtke ponudio da mu, o svom trošku, izradi ogradu na stubištu njegove obiteljske kuće, kao protuuslugu za obavljeni nadzor. Tereti ga se da je od spomenutog direktora, u više navrata, zatražio da mu umjesto obavljanja radova preda protuvrijednost u novcu, što je ovaj i učinio, 21. svibnja ove godine, kada mu je predao 400 eura i 3500 kuna.

U optužnici je, protiv svih okrivljenika, predloženo produljenje pritvora, u kojem se nalaze od lipnja ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene