Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz mjeru opreza

Slučaj Podravka: Mladinić pušten iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasniku i direktoru splitske tvrtke SMS Srđanu Mladiniću danas je ukinut istražni zatvor u kojemu je već više od četiri mjeseca zajedno s ostalim osumnjičenima za malverzacije povezane s Podravkom.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić Mladinića pušta iz zatvora uz mjeru opreza, to jest zabranu kontakta s trojicom svjedoka koji se odnose na njega, a koje USKOK još nije ispitao. Iz zagrebačkog zatvora u Remetincu vlasnik SMS-a trebao bi izaći poslijepodne, doznaje se od suca istrage i Mladinićevog branitelja Milenka Umičevića koji je na današnjem ročištu suca uvjerio da njegovo branjenik neće utjecati na svjedoke te da više nema razloga da 'leži u zatvoru'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud odlučio Slučaj Krediti: Marinac i Šestak oslobođeni Slika nije dostupna Malverzacije u Podravki Novi optužni prijedlog za Marinca i Šestaka

'Znači da ne smije imati nikakve kontakte s osobama koje su navedene znači ni telefonske kontakte ni poslovne kontakte ukoliko dođe do narušavanja te zabrane onda se ponovno može naći u istražnome zatvoru', pojasnio je Umičević. Obrani sa slobode ostali uhićeni menadžeri teško se mogu nadati. Afera Spice prerasla je hrvatske granice, a problematičan je njezin mađarski krak. Kredit OTP banke koprivničku je prehrambenu industriju povezao s naftnim kompanijama. Za posudbu 30-tak milijuna eura Podravci jamstvo su bile i dionice Ine.

>> Afera Podravka: Osumnjičeni ostaju u pritvoru

Mladinić je uhićen u antikorupcijskoj akciji 'Menadžer' 21. studenoga, zajedno s još petoricom osumnjičenih da su se udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, to jest raznim novčanim transakcijama, nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke. Taj posao, kojim su navodno oštetili Podravku za više od 250 milijuna kuna, u javnosti je poznat po imenu Spice. Za razliku od Mladinića, ostala petorica osumnjičenih menadžera ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Riječ je o bivšim čelnicima Podravke Darku Marincu i Zdravku Šestaku, dvojici bivših članova uprave te tvrtke Saši Romcu i Josipu Pavloviću te direktoru varaždinske tvrtke Fima Milanu Horvatu.

Marincu, Romcu i Horvatu sredinom veljače određeno je još dva mjeseca istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke jer je USKOK u međuvremenu predložio ispitivanje još desetak novih svjedoka iz Hrvatske i osam iz Mađarske, koji će biti ispitani putem međunarodne pravne pomoći. Osim za sudjelovanje u aferi Spice, protiv Šestaka, Pavlovića i Mladinića proširena je istraga zbog novih sumnji u zlouporabe, a Šestak je dodatno osumnjičen zajedno s direktorom Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darkom Korošecom te Nevijom Prlogom, kooperantom Podravke i kumom bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Njih dvojica su također u istražnom zatvoru. USKOK-ovom antikorupcijskom istragom zahvaćen je i bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Njega se sumnjiči za protuzakonitog posredovanja. Polančec se brani sa slobode. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene